Home Izbori RIK: Odbačen prigovor na Uputstvo za glasanje na KiM

RIK: Odbačen prigovor na Uputstvo za glasanje na KiM

79
0
Glasački listići - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

RIK Srbije je odbacila prigovor na Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije 2. aprila na teritoriji Kosova i Metohije.

Na sednici je rečeno da podnosilac prigovora, birač Dejan Tadić iz Sombora, smatra da je donošenjem tog uputstva povređeno izborno pravo građana da se kandiduju za predsednika Srbije.

Republička izborna komisija je konstatovala da osporeno uputstvo predstavlja opšti pravni akt koji se ne može pobijati prigovorom pred RIK, jer se ne radi o povredi izbornog prava u toku izbora, niti o nepravilnosti u postupku predlaganja kandidata.

„Osporeno uputstvo predstavlja opšti pravni akt, jer se zakonitost uputstva može osporavati samo u postpuku pred Ustavnim sudom“, navela je RIK.

Predstavnici opozicionih partija u RIK-u su ocenili da, ako uputstvo predstavlja opšti pravni akt, onda treba da se odnosi na sve građane, a ne samo na one sa Kosova i Metohije.

„Uputstvo nije u skladu sa Ustavom, o čemu se Ustavni sud već izjasnio“, naveli su oni.

RIK je usvojila prijave za akreditovanje stranih posmatrača iz ambasada SAD, Velike Britanije, Bugarske i Ukrajine, kao i Silbe, Incijative za dijalog i demokratiju, Centralne izborne komisije BiH, Udruženja Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) i Udruženja „Građani na straži“.

Među 19 posmatrača na izborima će biti i Cesid, Centar za slobodne izbore, Kancelarije OEBS-a i Saveta Evrope, Organizacija Evroazija centar, te ambasade Kanade, Poljske, Nemačke Italije, Australije, Nigerije i Švajcarske.

Članovi RIK-a su obavešteni da će se od 29. marta u štampariji Službenog glasnika preuzeti izborni materijal za centralnu Srbiju i za Beograd, dok će se materijal za Kosovo preuzimati od 31. marta u Raškoj i Vranju. U ponedeljak, 27. marta, počeće preuzimanje materijala za inostranstvo.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here