Home U fokusu Kampanja „funkcionerska“, zabrinjava nejednakost u medijima

Kampanja „funkcionerska“, zabrinjava nejednakost u medijima

202
0
Grafika - Srbija izbori
Foto: N1

Dosadašnja izborna kampanja odigrava se u atmosferi neuobičajenoj za redovne izbore, zaključak je CRTA posmatračke misije „Građani na straži“. I ova kampanja ima obeležja „funkcionerske“, a kažu da posebno zabrinjava neravnopravna medijska zastupljenost predsedničkih kandidata.

„Kada su poslednji put bili redovni, uobičajeni izbori – to je možda pravo pitanje“.

Tako je Raša Nedeljkov iz CRTE odgovorio na pitanje – zbog čega smatra da je aktuelna predizborna kampanja neuobičajena.

„Zaključujemo da se kampanja odvija bez većih zakonskih ogrešenja, ali da zabrinjava čitav niz okolnosti kojima se ugrožavaju demokratske vrednosti u izbornom procesu“, kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misija „CRTA“

A koje su to okolnosti? Pre svega – funkcionerska kampanja i neravnopravna zastupljenost u medijima.

Dominira Aleksandar Vučić sa 115 naslovnih strana, od ukupno 194, na koliko je bilo izbornog sadražaja. Sledi sa Saša Janković sa 68, Vuk Jeremić na 51, dok je najmanje puta pomenut Aleksandar Popović – na svega tri naslovne strane.

Situacija, kažu posmatrači, postaje još izražajnija kada se sagleda kontekst tog pojavljivanja – Vučić je na čak 78,3 odsto predstavljen pozitivno, a na samo 9,2 odsto negativno. U ovoj analizi, najviše negativnih naslovnih strana pripalo je Vuku Jeremiću – više 60 odsto.

„U ovom trenutku beležimo jednu hiperprodukciju vesti, hiperprodukciju događaja u kojima Aleksandar Vučić učestvuje, bilo kao premijer, bilo kao predsednički kandidat. Ne možemo da razgraničimo šta je šta“, navodi novinarka Tamara Skrozza.

A ovakva teza vidljiva je i iz prvih vesti u televizijskim dnevnicima – Vučić je 69 puta bio glavna tema, a samo dva puta u negativnom kontekstu. Prati ga aktuelni predsednik Tomislav Nikolić sa, doduše, samo 18, dok su ostali predsednički kandidati tu pažnju imali samo jednom ili, češće, nijednom.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here