Home Izbori Vučić: Ove godine veće penzije, prosečna plata 440 evra

Vučić: Ove godine veće penzije, prosečna plata 440 evra

81
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine sigurno biti povećanja plata i penzija i da će do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji biti 440 evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine sigurno biti povećanja plata i penzija i da će do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji biti 440 evra.

„Siguran da će biti povećanja, ali ne u meri u kojoj će biti rast“, rekao je Vučić na TV Prva i dodao da će do kraja 2018. prosečne plate biti 500 evra.

Vučić je rekao da se ove godine očekuje se rast od tri odsto, što donosi dodatnih 1,2 milijarde evra.

„Prognoziramo da će deficit ove godine biti oko 300 miliona evra, a možda i manji. Mi imamo u odnosu prema BDP-u 900 miliona evra slobodnog prostora“, rekao je Vučić i dodao da ;neće moći sve da se iskoristi za povećanje plata ;i penzija.

Vučić kaže da je Vlada od 2014. godine uradila mnogo „suštinski važnog i dobrog“, ali da nedostaje reforma javnih preduzeća.

„Vlada Srbije je od 2014. godine krenula u najodlučnije i najbolije reforme. Mnogo toga važnog i dobrog je urađeno, ali još mnogo toga ima da se uradi“, rekao je Vučić na TV Prva.

Vučić je rekao da je nešto učinjeno na reformi javnih preduzeća, ali da reforma mora da se nastavi i da još mnogo mora da se uradi u EPS-u, Srbijagasu. Vučić kaže da je Elektroprivreda Srbije najveći rizik za javne finansije, ali da je to javno preduzeće sada u boljem stanju nego pre dve godine.

„EPS sada bolje posluje i na svom računi ima oko 500 miliona evra“, rekao je Vučić.

On je ukazao da su brojni problemi u EPS-u, od toga da nema dovoljno investicija, da je nedovoljna proizvodnja uglja jer se ne radi na pronalaženju novih nalazišta, sindikati otežavaju restrukturisanje preduzeća, a i cena struje u Srbiji nije tržišna.

Vučić je rekao da Srbija ima punu makroekonomsku stabilnost, punu fiskalnu stabilnost, smanjen je defici budžeta na 1,4 odsto, navodeći da je drastično smanjen nivo nezaposlenosti i povećana zaposlenost.

On je rekao da zaposlenost „nije na evropskom proseku“, ali da veruje da će 2018. godine biti na tom proseku. Istakao je da će Vlada Srbije voditi politiku kontrolisanog povećanja plata i penzija, sve dok se javni dug ne spusti na prihvatljiv nivo.

O novom premijeru u aprilu i maju
Aleksandar Vučić kaže da će primopredaja dužnosti predsednika Srbije biti krajem maja, i da će – ukoliko pobedi – tokom aprila i maja odlučiti ko će biti novi predsednik Vlade.

„Ako pobedim, u aprilu i maju ću razmišljati o tome ko će biti premijer, a to će biti neko ko je vredan, marljiv i ko će razumeti šta govore ekonomisti, i umeti da poštuje tu vrstu kritike“, rekao je Vučić.

„Primopredaja, ko god pobedio, između bivšeg i budućeg predsednika biće tek krajem maja“, rekao je Vučić odgovarajući na konstataciju da je poslednji put kao premijer govorio o ekonomiji.

Upitan da prokomenariše ocene da je predizborna kampanja prljava, i napade na članove porodice pojedinih predsedničkih kandidata, Vučić je rekao da to nikada nije radio, već da su članovi njegove familije bili izloženi najbrutalnijim napadima.

„Godinama, mesecima, nedeljama i danima, …hvala onima koji su smogli hrabrosti da kažu da je moja porodica meta najbrutalnijeg napada …udarajte, udarajte, niko mi ništa ne može, jer narod prepoznaje rad i posvećenost poslu“, rekao je Vučić i upitao da li oni koji to čine, misle da će napadima na njegovu porodicu nešto postići.

Vučić je dodao da je zvaničnik SNS Milenko Jovanov izjavom o supruzi predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, Nataši, pokušao da reaguje na „najbrutalnije reči jednog od dosovskih kandidata“ koje je izgovorio na račun njegove porodice, u nameri da pokaže kako je sve to besmisleno.

„Meni se to dogodilo hiljadu puta i nikada nisam dobio izvinjenje“, rekao je Vučić i upitao šta još treba da uradi.

„Ako mislite da ono nije dovoljno, recite šta je još potrebno. Neću da vas podsećam da je moj brat čak i kada je izubijan pred očima kamera, bio meta kriminalizacije, a da se to nekome drugom desilo, bio bi svetac“, ocenio je Vučić.

„Oni će nastaviti napade, a ja ću nastaviti čistu i pozitivnu kampanju, u mojim spotovima se govori o radu, a u njihovim je sve negativno, tiče se mržnje prema meni i jednom delu Srbije“, rekao je Vučić i dodao da će sve protivkandidate pobediti marljivošću.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here