Home Izbori Antonijević: Burna kampanja, linč pojedinih kandidata

Antonijević: Burna kampanja, linč pojedinih kandidata

73
0
Milan Antonijević - Srbija izbori
Foto: N1

Očigledno je da je kampanja burnija, imate probleme medijskog izveštavanja, linča pojedinih kaddiata, dosta negativnih i oštrih tekstova o kandidatima, koji su prešli ivicu zakona, kaže direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom Milan Antonijević.

Antonijević navodi da će na ovim predsedničkim izborima biti manje međunarodnih posmatrača nego ranije i da iako je preporuka OEBS-a bila da Srbija dobije punu misiju do toga neće doći, zbog kasnog raspisivanja.

„Domaći posmatrači će biti na određenim biračkim mestima, posvetiće se velika pažnja radu RIK-a, s obzirom da su se tamo dešavale određene pojave koje su bile na ivici zakona“, navodi on.

Antonijević smatra da je dobro što će organizacije civilnog društva pratiti izbore, jer, kako kaže, nemaju političku pozadinu i mogu objektivno da prate i da daju kritike i pohvale.

„Međutim, sve ono na šta smo ukazivali je da su neka pravila koja se tiču RIK-a donošena da se povećavaju njihova ovlašćenja i da će RIK morati da bude pod većom pažnjom. Da se dođe do jasne ocene koliko se poštuju izborna prava građana“.

Za sada se od stranih posmatrača za praćenje izbora prijavila Centralna izborna komisije Rusije. Antonijević objašnjava da strani posmatrači mogu da dobiju percepciju izbornog procesa od onih koji će raditi na terenu.

„Dostavljaće im informacije ljudi koji su na terenu, verujem da će biti i u RIK-u, svi podaci koje prikupljamo biće dostavljeni i stranim posmatračima kako bi mogli da zasnuju pravu sliku. Nije veliki broj stranih posmatrača i oni će se oslanjati na civilno društvo“.

Zbog misije manjeg obima, i OEBS će se oslanjati na posmatrače s terena.Antonijević dodaje da su od RIK-a tražili podatke da li su članovi biračkih odbora prošli obuku, a podsetio je i na upozorenje poverenika Rodoljuba Šabića da se tokom kampanje zloupotrebljavaju podaci građana. Kako kaže, i pored svih preporuka, izborni proces u Srbiji se nije mnogo promenio.

„Govorimo i o glasanju u inostranstvu, nije unapređena procedura, prepouke koje se tiču procesa u Srbiji nisu unapređene, to su stvari koje ne treba da demorališu građane da glasaju, da pokažu veru u mogućnost demokratskih izbora i na taj način pošalju poruku. REM takođe predstavlja problem, nemamo izveštaj od prošle godine, neka istraživanja o zastupljenosti u medijima, pokazuje se neravnopravna borba jedino vaša televizija daje ravnopravno vreme kandidatima, nigde više nije tako, ni na javnom servisu…“

Antonijević kaže da je velika je potreba da se organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije uključe u praćenje izbora i kaže da su apelovali da se prijave za praćenje i pozvao građane da prijave nepravilnosti.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here