Home U fokusu Predsednički kandidati uglavnom zaboravili na mlade glasače

Predsednički kandidati uglavnom zaboravili na mlade glasače

109
0
Zašto glasam - Srbija izbori
Foto: N1/ Printscreen

Mlađi od 30 godina apolitični su i najmanje izlaze na izbore. To potvrđuju i najnovija istraživanja Biroa za društvena istraživanja. Analitičari kažu da su za to krivi političari koji se mladima ne obraćaju i više se okreću starijima koji su sigurno glasačko telo.

Koliko mladih glasa nema preciznog podatka, ali sva istraživanja pokazuju da apstiniraju više nego njihovi roditelji i još više njihove nego babe i dede.

Oni koji glasaju to čine da bi ispunili građansku dužnost, potom zbog uverenja da će izbori biti regularni, a tek na trećem i četvrtom mestu su kvalitet kandidata i predstavljenih programa. To su rezultati telefonskog istraživanja Biroa za drustvena istraživanja na uzorku od 794 ispitanika.

„Političari se u kampanji ne obraćaju mladima, jer kad se obratite mladima i njima date neko obećanje oni ta obećanja pamte i na njima insistiraju“, objašnjava Zoran Gavrilović, iz BIRODI-ja.

Zato su predizborne poruke kandidata mladima izuzetak.

Tema mladih ni u ovoj predizbornoj kampanji nije dominantna. Osim Jankovića i Čanka o tome su govorila jos četiri kandidata, a petorica ih nisu pomenula, rezltati su istrazivanja Biroa za drustvena istrazivanja.

Da li u takvoj atmosferi može da profirira onaj koji govori jezikom mladih i ismeva već poznate političare?

„Kada vidimo uzroke zašto ne glasaju onda možemo da pronađemo vezu da će upravo u liku Ljubiše Preletačevića naći oosbu za koju će moći da glasaju“, kaže Boban Stojanović s FPN-a.

Iako glasaju ispod proseka, Srbija je po broju mladih članova partija iznad evropskog proseka, jer je ovde stranka instrument za zaposljavanje i napredovanje, objašnjavaju analitičari.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here