Home Kandidati za predsednika Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

202
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: Promo Jeremić

Vuk Jeremić je rođen u Beogradu 3. jula 1975. godine, od oca Mihaila i majke Sene. Njegov deda s očeve strane bio je oficir Kraljevske vojske i, kao ratni zarobljenik, za vreme Drugog svetskog rata, preživeo koncentracione logore Mauthauzen i Dahau. Deda s majčine strane bio je učesnik NOB-a od 1941. godine, a Vukova baka dobila je odlikovanje „Pravednika među narodima“ države Izrael, zbog zasluga u zaštiti Jevreja i antifašista tokom Drugog svetskog rata.

Vuk je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju.

Diplomirao je teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Univerzitetu Kembridž i magistrirao državnu administraciju i međunarodni razvoj na Univerzitetu Harvard.

Jedan je od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), koja danas broji više hiljada članova.

Jeremić je, posle osnovnih studija, radio u Londonu za Dojče banku, Drezdener Klajnvort Benson banku, kao i farmaceutsku kompaniju Astra Zeneka.

Vuk se u Srbiji posvetio radu u poslovima od javnog interesa. U oktobru 2000. godine imenovan je za savetnika ministra za telekomunikacije Savezne Republike Jugoslavije. Tokom 2003. godine bio je savetnik ministra odbrane Srbije i Crne Gore, a od 2004. godine predvodio je tim za spoljnu politiku predsednika Srbije.

U maju 2007. godine postaje ministar spoljnih poslova Republike Srbije i na toj funkciji ostaje do jula 2012. godine. Jeremić je predsedavao Komitetu ministara Saveta Evrope 2007. i 2008. godine. Tokom 2011. i 2012. godine uspešno je vodio kampanju za predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), za 2015. godinu.

Kao ministar spoljnih poslova predvodio je diplomatske napore Srbije da se suprotstavi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije. Tokom njegovog mandata omogućeno je da građani Srbije bez viza putuju u Evropsku uniju, a Srbija je postala zvanični kandidat za članstvo. Sa srpske strane, predsedavao je Međuvladinom komitetu za saradnju Rusije i Srbije, a odnosi s Kinom, za vreme njegovog mandata, podignuti su na nivo Strateškog partnerstva.

Jeremić je na direktnom glasanju država članica Ujedinjenih nacija u junu 2012. godine izabran za predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

U toku mandata imao je važnu ulogu u izradi Strategije održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koja je usvojena pod nazivom „Agenda 2030“. Posredovao je u pregovorima u vezi s Međunarodnim sporazumom o trgovini oružjem, koji su za vreme njegovog predsedavanja okončani usvajanjem konvencije u Generalnoj skupštini. Pokrenuo je stvaranje mehanizma saradnje između UN i grupe najrazvijenijih zemalja sveta, G20.

Jeremić je 2013. godine organizovao svečani koncert u Velikoj sali Generalne skupštine UN u Njujorku kojim je obeležena pravoslavna Nova godina, promovišući time srpsku tradiciju i kulturno nasleđe. Hor mladih iz Srbije nastupio je pred mnogobrojnim zvanicama, a koncert je završen izvođenjem Marša na Drinu.

Jeremić je 2016. godine bio kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Posle šest krugova glasanja Vuk je završio na drugom mestu u generalnom plasmanu. Kampanja za GS UN podigla je ugled Srbije u svetu, a dobijene su brojne pohvale globalnih aktera i medija za podneti sveobuhvatni predlog revitalizacije Ujedinjenih nacija, koji je sadržao 53 konkretne reformske mere.

Vuk je bio član Demokratske stranke od 2004. do 2013. godine. Iz stranke je isključen za vreme svog predsedničkog mandata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Svetski ekonomski forum imenovao ga je 2013. godine za ”Globalnog mladog lidera”. Za člana Mreže Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja izabran je 2014. godine a, iste godine, i za člana Savetodavne grupe za međunarodne odnose Instituta ”Planeta Zemlja” na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Vuk Jeremić je osnivač i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), globalnog instituta sa sedištem u Beogradu. Među članovima njegovog Borda su brojni istaknuti svetski političari i stručnjaci.

Za predsednika Republike Srbije kandidovao se u januaru 2017. godine.

Oženjen je novinarkom Natašom Jeremić.

Preuzeto sa: www.jeremic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here