Home U fokusu Ako putujete za Uskrs, ne možete da glasate

Ako putujete za Uskrs, ne možete da glasate

120
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Ako bude drugog kruga predsedničkih izbora, on će biti održan 16. aprila, na Uskrs. Za one koji planiraju uskršnje putovanje, ali i za građane koji žive u dijaspori koji za praznike dolaze u Srbiju, to znači da neće moći da glasaju u oba kruga. Jer neće moći da u dva kruga izbora glasaju na dva različita biračka mesta.

Odluka da na Uskrs i dan mogućeg drugog kruga predsedničkih izbora putuje u Prag, pre predsedničkih, stavila je Jovanu pred još jedan izbor – ili će glasati u prvom krugu u Beogradu ili u eventualnom drugom u Pragu. Na dva mesta u dva izborna kruga ne može.

„Mogu da glasam samo u drugom krugu ako ga bude, jer ću samo tada biti u Pragu, a ako se ne prijavim ostaje mi samo prvi krug. To je malo besmisleno s obzirom da će drugi krug, ako ga bude, biti za praznike kada ljudi imaju nekoliko slobodnih dana i logično je da će putovati“, kaže Jovana Prusina iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Očekivano je i da će dobar deo srpske dijaspore za Uskrs putovati kući. Kada su se u ambasadi raspitivali hoće li moći da glasaju u Srbiji – dobili su jasan odgvor na osnovu instrukcija koje je ambasadama poslalo Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ne postoji mogućnost da prvi krug glasate u ambasadi, a drugi krug recimo u vašem mestu prebivališta u Srbiji. Pretpostavljam da će doći do problema jer drugi krug je predviđen za uskršnje praznike kada će većina nas putovati u Srbiju i bićemo faktički onemogućeni da glasamo u drugom krugu“, objašnjava Danilo Radulj, pravnik iz Ljubljane.

Takvi su propisi, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave. Iako član 23. Zakona o biračkom spsiku predviđa mogućnost da građani traže promenu u biračkom spisku, u ministarstvu državne uprave pojašnjavaju da nemaju nadležnost da vrše upis ili promenu podatka o mestu glasanja u inostranstvu.

„Nisam sigurna da između dva kruga neko može da promeni biračko mesto, dakle moraće da dođu na ono mesto gde su prijavljeni“, izjavila je Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Isto tumačenje izbornih pravila daju i u organizaciji CRTA, koja ce posmatrati predstojeće predsedničke izbore.

„To je jedna od stvari za koje bi RIK u narednom periodu trebalo da nađe sistematičnije i bolje rešenje kako bi svi građani bez obzira na to gde se nalaze mogli da glasaju. U 21.veku smo, verujem da ćemo uskoro moći da glčasamo i elektronskim putem tako da bi jedno od rešenja moglo da se nađe i u tom pravcu“ , smatra Raša Nedeljkov iz Crte.

I ministarka državne uprave veruje da bi to bilo najbolje rešenje. A da li bi postojeća pravila mogla drastično da smanje izlaznost u eventualnom drugom krugu predstojećih predsedničkih izbora?

„Mislim da ne, da ne postoji taj problem u tolikom opsegu“, odgovara ministarka Brnabić.

Oni koji planiraju uskršnje praznike, moraće da odluće da li im je vaznije putovanje ili odluka o tome ko će biti predsednik Srbije u narednih 5 godina.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here