Home Izbori „Beli ispunjava uslove, utvrđena merila za članove odbora“

„Beli ispunjava uslove, utvrđena merila za članove odbora“

71
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Republička izborna komisija donela jhe rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika Ljubiše Belog Preletačevića za predsednika Republike.

Osim toga, oni su doneli i odluku o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu.

Na 20. sednici RIK-a, prva tačka dnevnog reda ticala se donošenja rešenja o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača Luke Maksimovića za predsednika Republike, a 24 člana Republičke izborne komisije glasalo je za usvajanje, dva su bila protiv, bez uzdržanih.

Jednoglasno je usvojena odluka o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu, kojih će biti 49.344, a preko 230.000 u proširenom sastavu.

Raspodeljene su pozicije predsednika, zamenika predsednika, članova i njihovih zamenika na osnovu stranaka, sa pravilom da zamenik i predsednik ne smeju biti iz iste stranke.

Prema raspodeli, Srpska napredna stranka je dobila 2.462 predsednička mesta, 2.461 zamenika predsednika, i 10.502 člana i njihova zamenika, a njihov najbrojniji koalicioni partner Socijalistička partija Srbije, 572 predsednička, 571 zamenika predsednika i 2.273 člana i zamenika.

Van vladajuće koalicije, Srpska radikalna stranka je dobila 1.191 predsedničko mesto, 1.191 mesto zamenika predsednika i 4.761 mesto člana i njihovih zamenika.

Demokratska stranka dobila je 811 predsedničkih mesta, 811 predsedničkih zamenika i 3.246 članova i njihovih zamenika.

Pokretu Dosta je bilo dodeljena su 703 predsednička mesta, sa 705 zamenika i 1.813 članova i njihovih zamenika.

Dveri su dobile 378 mesta predsednika i zamenika predsednika, sa 1.517 članova i njihovih zamenika.

Kompletna lista raspodeljenih mesta biće dostupna večeras na sajtu RIK-a, saopštio je na sednici predsednik komisije Vladimir Dimitrijević.

Izvor: ww.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here