Home Izbori Suša: U čijem interesu radi REM – javnosti ili neke partije

Suša: U čijem interesu radi REM – javnosti ili neke partije

70
0
Pavle Dimitrijević - Srbija izbori
Foto: N1

Bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša kaže, povodom najave REM-a da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje, da je zakon precizan i da REM ne bi trebalo da radi u interesu partije već javnosti. Regulatorno telo za elektronske medije najavilo da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje za predsedničke izbore, već da će nadzor vršiti po prijavama građana o uočenim nepravilnostima. „Ne znam da li je to zvaničan stav Saveta REM ili omaška nekog iz tog tela, jer zakon je precizan, ne radi REM u interesu neke partije već javnosti, dovoljno je da javnost zahteva, REM bi već po tom principu trebalo da radi. Član 5 zakona o elektronskim medijima jasno kaže šta su dužnosti REM-a“, rekla je Suša u Danu uživo N1.

Bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša kaže, povodom najave REM-a da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje, da je zakon precizan i da REM ne bi trebalo da radi u interesu partije već javnosti.

Regulatorno telo za elektronske medije najavilo da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje za predsedničke izbore, već da će nadzor vršiti po prijavama građana o uočenim nepravilnostima.

„Ne znam da li je to zvaničan stav Saveta REM ili omaška nekog iz tog tela, jer zakon je precizan, ne radi REM u interesu neke partije već javnosti, dovoljno je da javnost zahteva, REM bi već po tom principu trebalo da radi. Član 5 zakona o elektronskim medijima jasno kaže šta su dužnosti REM-a“, rekla je Suša u Danu uživo N1.

Ona kaže da je stvar veoma jasna i da „sada možemo da se pitamo u čijem interesu regulatorno telo radi ako je to njihov stav“.

Šef pravnog tima CRTA posmatračke misije Građani na straži Pavle Dimitrijević kaže da ako se najave REM-a pokažu kao tačne, to znači da se to telo izuzelo iz ovlašćenja i da se svelo na minimum svog rada – a to su prijave.

„To je pitanje za REM, interes građana je da imaju informacije u kojim slučajevima su emiteri prekršili propise, mi smo u situaciji da izveštavanje medija nema ko da prati sa strane institucija i to je jako loše“, kaže Dimitrijević.

Suša smatra da nije stvar u tumačenju, jer je dosadašnja praksa pokazala da su se raniji izveštaji o monitoringu objavljivali.

„Prioritetan stav REM-a je da analizira rad medija, ako nema monitornig službu, na osnovu čega donosi opomene, upozorava, neku televiziju privremeno zatvori… Dosadašnja praksa je pokazivala da su se svi ti izveštaji objavljivali, ovo je prekidanje dosadašnje prakse i nema veze sa zakonom“, kaže ona.

Dimitrijević dodaje da REM svojim nečinjenjem štetno deluje na izborni proces i ističe da je i Skupština imala zakonsku obavezu da formira nadzorni odbor koji bi pratio rad emitera, ali se to nije desilo. Kako smatra, opta klima je da nema nezavisnih tela koja bi pratila izbore.

Suša: Postoji izveštaj REM o prethodnim izborima
Gordana Suša kaže da „odgovorno tvrdi da postoji izveštaj REM-a o prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima“, i postavlja pitanje zašto niko neće da ga objavi.

„Da li REM radi u intersu javnosti ili partije na vlasti ili neke interesne grupe. Izveštaj postoji, videla sam ga. Izveštaj je završen, ali nije ugledao svetlost dana“.

Suša je rekla da je iznenađena izjavom da REM nema softver za praćenje predizbornog programa, iako je on kupljen kada je ona bila član Saveta tog tela.

„Besmislen izgovor oko softvera, kompletan sistem je uspostavljen u REM-u, bila sam u komisiji koja je odlučivala na osnovi javnih nabavki, softver može da uvidi kada premijer ili ministri koriste svoje funkcije za kampanju“, rekla je.

Samo prvog dana kada su raspisani izbori, na jednoj televiziji Vučić je imao više od 1.000 sekundi – u poređenju sa drugima Popović nula, Janković 15 sekundi. Merač nije potreban kad pogledate kava je kampanja i vidljivost Vučića u odnosu na njih, krše se sva pravila ravnomerne zastupljenosti.
Gordana Suša

Pavle Dimitrijević navodi da 44 odsto građana smatra da prošli izbori nisu prošli u skladu sa propisima, što, kako kaže, znači da građani ne veruju da je izborna utaklmica fer.

„U takvom momentu imamo ograđivanje institucija koje bi trebalo da kontrolišu procese, zato molimo građane da se uključe iprijave sve nepravilnosti. Mi ćemo kao misija s naše strane pratiti rad medija i ukazivati na prekršaje i slati prijave REM-u, dobro je da to rade građani, da se probudi pažnja i da svi budemo na straži“, ističe on.

Dimitrijević navodi da se građani mogu javiti preko sajta i tvitera i da će im se pomoći u popunjavanju prijave koja se nalazi na sajtu REM-a.

„Broj samih prijava može da ukaže kakva je situacija u medijima, na prošlim izborima je bilo 26 prijava, što je malo u poređenju sa debatom kako su mediji izveštavali“.

Predsedničke izbore u Srbiji pratiće ograničena misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koja neće imati posmatrače na biralištima, jer nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije.

„To samo pokazuje kakva je klima uoči izbora, nije opozicija upozoravala da je rok kratak, nemamo sve kandidate verifikovane, birokratija ima svoja pravila i traži određeno vreme, to nije ispoštovano, pratiće OEBS i kontrolisaće ali ne na isti način“, smatra Suša.

„Misija će posle dva meseca objaviti izveštaj o izborima, stav OEBS-a je da Srbija nije primenila preporuke sa prethodnih izbora, OEBS je hteo da pošalje i dugoročne i kratkoročne posmatrače, ali to nije moguće zbog kratkih rokova. OEBS je jako bitan, to je jedan od načina kako da izborni proces bude unapređen“, kaže Dimitrijević.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here