Home Izbori Sastav Republičke izborne komisije (neo)sporan

Sastav Republičke izborne komisije (neo)sporan

67
0
Republička izborna komisija - Srbija izbori
Foto: N1

Da li je sastav Republičke izborne komisije sporan i nelegalan? Tim predsedničkog kandidata Saše Jankovića tvrdi da bi rezultati izbora mogli biti pod znakom pitanja zato što većina članova RIK-a iz koalicije okupljene oko SNS-a. Prvi čovek RIK-a Vladimir Dimitrijević nije rapsoložen da o tome razgovara s novinarima. Da li je sastav RIK-a i pre osnivanja šire koalicije okupljene oko SNS-ovog kandidata na predsedničkim izborima bio nezakonit? Odgovor leži u članu 29. Zakona o izboru narodnih poslanika: „Nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne mogu imati više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora“.


Da li je sastav Republičke izborne komisije sporan i nelegalan? Tim predsedničkog kandidata Saše Jankovića tvrdi da bi rezultati izbora mogli biti pod znakom pitanja zato što većina članova RIK-a iz koalicije okupljene oko SNS-a. Prvi čovek RIK-a Vladimir Dimitrijević nije rapsoložen da o tome razgovara s novinarima.

Da li je sastav RIK-a i pre osnivanja šire koalicije okupljene oko SNS-ovog kandidata na predsedničkim izborima bio nezakonit? Odgovor leži u članu 29. Zakona o izboru narodnih poslanika: „Nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne mogu imati više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora“.

Tako bi se kršenje zakona moglo utvrditi prostim brojanjem, kaže Vesna Rakić-Vodinelić – članica proširenog sastava RIK-a, u ime pravnog tima Saše Jankovića: „U samom početku broj članova stalnog sastava RIK-a je bio 9 kad je reč o koaliciji u parlamentu. Sada kada je napravljenja mnogo šira koalicija taj broj je 12 u odnosu na 17“.

Zato su na sednici RIK-a dve članice tražile dopunu dnevnog reda i raspravu o zakonitosti sastava tog tela, što je najpre glasanjem odbijeno, a potom uvršteno pod tačku razno.

„Predsednik komisije je zaključio da pod tačkom razno ne mogu da se donose odluke takvog karaktera, iako je pod tom tačkom utvrđeno da CESID ima status posmatrača“, navodi Ljiljana Benać Šantić, članica proširenog sastava RIK-a.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević pitanja N1, međutim, nije želeo da sasluša: „Zvanično obaveštenje ćete dobiti, hvala“, kazao je on u prolazu.

Da takav sastav Republičke izborne komisije može dovesti do ponavljanja izbora, Vesna Rakić-Vodinelić je, kaže, upozorila sve članove tog tela: „Pošto očekuju, a takva su i predviđanja, da kandidat Aleksandar Vučić pobedi na ovim izborima, ne treba da dozvole da ta pobeda, ako je bude, bude zahvaćena nedostatkom ove vrste. S druge strane, postavila sam pitanje koji nije retoričko, na koje mi niko nije odgovorio. Ako Aleksandar Vučić ne pobedi, da li će se onda oni koristiti ovom odredbom zakona o izboru narodnih poslanika, da traže proglašenje izbora nevažećim“.

Tim predsedničkog kandidata Saše Jankovića će od skupštine tražiti izbor novih članova RIK-a. Ne isključuju ni obraćanje Ustavnom sudu, a pesimizma ima i među ostalim članovima RIK-a: „Mi ćemo samo pravno da postavimo stvar onako kako je moguće, i da se na to pozovemo, a da državni organi nešto u tom smislu učine, to bi za mene bilo ravno čudu“, kaže Vladimir Gajić, član pravnog tima Vuka Jeremića i član RIK-a.

Ostaje, međutim, nejasno da li će se ova tema naći na dnevnom redu zasedanja skupštine, jer je predsednica Maja Gojković odredila pauzu u radu skupštine do kraja kampanje.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here