Home Izbori CRTA: Država neće da prati izbore onako kako bi trebalo

CRTA: Država neće da prati izbore onako kako bi trebalo

61
0
Raša Nedeljkov - Srbija izbori
Foto: N1

Aktivnost građana na praćenju i prijavljivanju napravilnosti na izborima 2. aprila postaje izuzetno značajna u situaciji kada je već sada jasno da nadležne državne institucije neće moći da prate izbore onako kako bi to trebalo da rade, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov. Iako je u Ministarstvu za državu upravu i lokalnu samoupravu agenciji Beta rečeno da je birački spisak ažuran, a da obaveštenja za glasanje koja su neretko stizala na pogrešne adrese dolaze iz baze MUP, Nedeljkov tvrdi da je ceo proces ažuriranja spiska netransparentan i da nije utvrđena jasna odgovornosti za njegovo ažuriranje. Kada je reč o Regulatornom telu za elektronske medije (REM), odluku tog tela da se bavi samo političkim oglašavanjem prdseničkih kandidata, a ne i njihovom zastupljenošću u medijima, Nedeljkov vidi kao bežanje te institucije od njenih stvarnih nadležnosti.

Aktivnost građana na praćenju i prijavljivanju napravilnosti na izborima 2. aprila postaje izuzetno značajna u situaciji kada je već sada jasno da nadležne državne institucije neće moći da prate izbore onako kako bi to trebalo da rade, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

Iako je u Ministarstvu za državu upravu i lokalnu samoupravu agenciji Beta rečeno da je birački spisak ažuran, a da obaveštenja za glasanje koja su neretko stizala na pogrešne adrese dolaze iz baze MUP, Nedeljkov tvrdi da je ceo proces ažuriranja spiska netransparentan i da nije utvrđena jasna odgovornosti za njegovo ažuriranje.

Kada je reč o Regulatornom telu za elektronske medije (REM), odluku tog tela da se bavi samo političkim oglašavanjem prdseničkih kandidata, a ne i njihovom zastupljenošću u medijima, Nedeljkov vidi kao bežanje te institucije od njenih stvarnih nadležnosti.

„Reč je o situaciji kada jedno telo ne sprovodi svoja ovlašćenja pokušavajući da nađe alibi u uskom tumačenju svojih nadležnosti. U tome svoj interes mogu imati političke stranke koje su u tom trenutku najjače, ali to nije interes građana. REM ima ovlašćenje da prati rad elektronskih medija, a mediji imaju obavezu da objektivno i ravnomerno obaveštavaju građane o stavovima učesnika u trci“, objasnio je Nedeljkov za agenciju Beta.

On je naveo i da će između dva kruga predsednički izbora Agencija za borbu protiv korupcije biti svedena na samo dva člana sa pravom glasa i da neće moći da odlučuje.

„Agencija ima ukupno devet članova, ali trenutno postoji samo šest. Mandat četvoro članova ističe početkom aprila, pa će ovo telo imati samo dva člana. Pored toga nemaju ni direktora“, rekao je Nedeljkov. On je kazao i da će Agencija za borbu protiv korupcije ove godine imati upola manje posmatrača koji će nadgledati kako se troši novac iz budžeta koji je dodeljen učesnicima predsedničke trke.

„Ove godine biće 49 posmatrača, a 2016 bilo ih je 134, a na izborima 2014. godine 142. Razlog je smanjivanje budžeta za to“, kazao je programski direktor CRTA.

Nedeljkov je kazao i da je značajno i to što Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) neće imati dugoročnu posmatračku misiju.

„Kontrola izbora, praćenje rada medija, posmatrači, sve će biti veoma slabo pa će nezavisne posmatračke misije poput CRTE biti usamljene u svom poslu. Zato je bitno da građani prijavljuju sve nepravilnosti ‘Građanima na straži’. Građani bi trebalo, kada to država ne radi, da osiguraju da predstojeći izbori budu fer i slobodni“, kazao je Nedeljkov.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here