Home Izbori „Hrvati da glasaju za Vučića, garancija otvarivanja prava“

„Hrvati da glasaju za Vučića, garancija otvarivanja prava“

78
0
Hrvatska zastava - Srbija izbori
Foto: B92/ GettyImages

Subotica — Predsednica pridružnice u Subotici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vesna Prćić pozvala je sve Hrvate u Srbiji da glasaju za Aleksandra Vučića. Osim toga, poslanica te stranke u Skupštini AP Vojvodine je navela da je to njen lični stav i da ne zna da li će takav stav imati i stranka čiji je funkcioner. Kako kaže, bilo bi dobro da DSHV donese takvu odluku. Prema njenim rečima, DSHV postoji već 20 godina i jedina je stranka koja okuplja pripadnike hrvatske zajednice, a do sada je bila praksa da ta stranka podržava demokratske kandidate, pre svega kandidate DS-a.

Subotica — Predsednica pridružnice u Subotici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vesna Prćić pozvala je sve Hrvate u Srbiji da glasaju za Aleksandra Vučića.

Osim toga, poslanica te stranke u Skupštini AP Vojvodine je navela da je to njen lični stav i da ne zna da li će takav stav imati i stranka čiji je funkcioner.

Kako kaže, bilo bi dobro da DSHV donese takvu odluku.

Prema njenim rečima, DSHV postoji već 20 godina i jedina je stranka koja okuplja pripadnike hrvatske zajednice, a do sada je bila praksa da ta stranka podržava demokratske kandidate, pre svega kandidate DS-a.

Međutim, kako je kazala, ovoga puta DS ima svog kandidata, ali on nije predsednik ni član te stranke i to je ono što je razlika u odnosu na dosadašnju praksu.

Kada je reč o Aleksandru Vučiću, Prćić je rekla da je on kao predsednik republičke vlade i kao najuticajniji političar u poslednjih pet godina pokazao da je na evropskom putu što je jedno od načela stranke čiji je ona funkcioner i da se sa pažnjom odnosi prema pitanjima važnim za nacionalne manjine i nacionalne zajednice.

„Nisam bila u kontaktu sa rukovodstvom stranke, a Veće DSHV-a koje donosi odluku kog kandidata će podržati na izborima, tu odluku će doneti 7. marta i ja lično smatram da je to kasno jer se već dugo priča o predsedničkim izborima, a DSHV nema svoj zvaničan stav, pa sam ja odlučila da sa svojim ličnim stavom izađem u javnost“, rekla je Prćić.

Ona je kazala da je praksa u svetu da stranke nacionalnih manjina idu uz vladajuće stranke, jer, kako je naglasila, na taj način najlakše promovišu svoje ideje i stavove, a da je sa DSHV trenutno situacija drugačija i da se ta stranka nalazi u opoziciji i na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

„Smatram da bi jedino izbor Aleksandra Vučića za Predsednika Republike Srbije bila garancija Hrvatima u ostvarivanju svih prava kao najmlađe manjinske zajednice u Srbiji“, rekla je Prćić ranije za portal Subotica.Info.

Ona taj stav objašnjava „naročito iz razloga razjedinjenosti i međusobnog neslaganja političkih stranaka, čiji su programi ranije bili prihvatljiviji, a koje unazad nekoliko godina deluju iz opozicije“.

Prema njenim rečima, ona predsedničke izbore posmatra isključivo kao članica hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji.

„Lično smatram da je u interesu Hrvata u Vojvodini i Srbiji, s ciljem ostvarivanja kompleksnog opusa prava manjinskih nacionalnih zajednica u savremenoj, demokratskoj državi koja je na putu ka učlanjenju u EU da, na predsedničkim izborima glasaju za kandidata koji podržava i sprovodi politiku razvoja, prosperiteta, a iznad svega poštovanja kako ljudskih, ali meni bitnijih manjinskih prava, te priznatih evropskih standarda i vrednosti“.

Predsednički izbori u Srbiji raspisani su za 2. april ove godine.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here