Home Izbori Smajlović: Vučić spotom najavio spajanje sve vlasti kod sebe

Smajlović: Vučić spotom najavio spajanje sve vlasti kod sebe

85
0
Ljiljana Smajlović - Srbija izbori
Foto: Nedeljnik

„Mi već sada imamo prejaku izvršnu vlast. Vučić je ono što je bio Boris Tadić, ali to on makar radi sa pozicije stvarne vlasti. Ono što me je zabrinulo u tom „avionskom spotu“, Vučić najavljuje da će u njemu da se ujedini sva vlast“, kaže predsednica UNS-a i novinarka Nedeljnika Ljiljana Smajlović. Kako kaže, jako je važna ta Monteskijeva podela vlasti. „U državi je jako važno da nijedna vlast ne otima vlast od drugih, da nijedna ne sme da bude slaba. Despotija je kada je jedna vlast mnogo jača ili kad neko kontroliše sve tri vlasti. Sve tri grane treba da deluju samostalno. Ne sviđa mi se ta ambicija Vučića da postane predsednik, jer u avionskom spotu je najavio da želi da ujedini svu državnu vlast kod sebe“, rekla je Smajlović.

„Mi već sada imamo prejaku izvršnu vlast. Vučić je ono što je bio Boris Tadić, ali to on makar radi sa pozicije stvarne vlasti. Ono što me je zabrinulo u tom „avionskom spotu“, Vučić najavljuje da će u njemu da se ujedini sva vlast“, kaže predsednica UNS-a i novinarka Nedeljnika Ljiljana Smajlović.

Kako kaže, jako je važna ta Monteskijeva podela vlasti.

„U državi je jako važno da nijedna vlast ne otima vlast od drugih, da nijedna ne sme da bude slaba. Despotija je kada je jedna vlast mnogo jača ili kad neko kontroliše sve tri vlasti. Sve tri grane treba da deluju samostalno. Ne sviđa mi se ta ambicija Vučića da postane predsednik, jer u avionskom spotu je najavio da želi da ujedini svu državnu vlast kod sebe“, rekla je Smajlović.

„Nismo saznali da li je Vučić spreman da učini šta je uradio Nikolić, što smatram velikom tekovinom, a to je da siđe sa čela stranke“, kaže Smajlović.
Kako kaže, kod svih kandidata joj smeta ista stvar.

„Oni govore da će sa mesta predsednika napraviti neka čuda, koja sa mesta predsednika to ne može, ako poštujete ustav i podelu vlasti“, kaže Smajlović.

Smajlović dodaje da ne veruje da bi Vučić mogao da ode u opoziciju u bliskoj budućnosti.

„Imali smo izbore, SNS je osvojio parlamentarnu većinu, čak i kada bi Vučić izgubio predsedničke izbore, ne vidim da bi prešao u opoziciji.

Dodaje da ne misli da opozicija nema pristup medijima, ali da razume zašto je opozicija nezadovolja zbog pauze u zasedanju skupštine do kraja izbora.

„Mislim da ima više opozicionih medija, i imaju veći pristup medija nego kada je izbore organizovao Tadić. Ali razumem zašto se bore za sednice Skupštine, to je najbolje mesto, i najbolji publicitet. Nekako, nije najbolje izgledalo to kako je Maja Gojković izvela. Zakonodavna vlast treba da bude nezavisna, a ovo nije dobro izgledalo. Izgledalo je da je dobila snažan mig da treba da raspusti Skupštinu“, kaže Smajlović.

Dodaje da ne vidi zašto parlament ne bi radio, ako su samo predsednički izbori u toku.

„Janković me jako iznenadio“
Smajlović kaže da ju je Saša Janković jako iznenadio.

„To su neki novi tonovi. Pitali su ga da li Srbija treba da uđe u NATO, a on ne ume da odgovori u jednoj rečenici. To je nešto novo, dugo nismo imali kandidata za političku vlast koji ne može da izgovori da je za to da Srbije ne uđe u NATO. Čitala, opet kod Saše Jankovića, da je naš najveći problem što se nismo suočili sa zločinima, sada to deluje drugačije od drugih. Moje uverenje je da smo mi jedina država koja je procesuirala svoje zločine. Isticanje toga 2017, to je kao da Sonja Biserko 1996. protestuje „zaboravite izbornu krađu, naš najveći problem što se nismo suočili sa zločinima“, kaže Smajlović.

„Trampova spoljna politika je zanimljiva. Mnogo što se dešava u regionu tumačim neizvesnošću njegove politike“, kaže Smajlović.
Dodaje da smatra da nije „fer“ što Skupština nije konstatovala ostavku Jankovića na mesto ombudsmana, koju je on podneo.

„Unosi utisak da Skupština radi više u korist jednog predsedničkog kandidata i da nema dovoljno samostalnosti. Trebalo je da prihvate tu ostavku“, kaže Smajković.

Kako kaže, opozicija nije ujedinjena, ali delom razume zašto.

„Razumem i političke stranke koje žele da kažu „mi imamo kandidata“. Nekada su predsednički izbor način da sebe postavite kao važan faktor“, kaže Smajlović i dodaje da očekuje drugi krug na predsedničkim izborima, „s obzirom na broj kandidata“.

Dodaje da smatra da su parlamentarni izbori bili regularni, „bez obzira na sve“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here