Home Izbori Janković i Jeremić u Skupštini, na konferenciji opozicije

Janković i Jeremić u Skupštini, na konferenciji opozicije

95
0
Janković i Jeremić - Srbija  izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Budući predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić došli su u Skupštinu na zajedničku konferenciju za medije poslanika opozicije. Vuk Jeremić zatražio je od premijera Aleksandra Vučića da odblokira rad parlamenta, kao i da podnese ostavku na tu funkciju ukoliko želi da se kandidauje na predsedničkim izborima 2. aprila. On je zatražio od Vučića i da omogući slobodno održavanje predsedničkih izbora i najavio da će zajedno sa onima koji ga podržavaju, ukoliko do toga ne dođe, preduzeti korake u odbrani ustavnog poretaka. Jeremić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je suspenodavanjem rada parlamenta suspendovana i volja građana i da su građani juče, za razliku od prethodnih „lažnih državnih udara“, videli „pravi državni udar“.

Beograd — Budući predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić došli su u Skupštinu na zajedničku konferenciju za medije poslanika opozicije.

Vuk Jeremić zatražio je od premijera Aleksandra Vučića da odblokira rad parlamenta, kao i da podnese ostavku na tu funkciju ukoliko želi da se kandidauje na predsedničkim izborima 2. aprila.

On je zatražio od Vučića i da omogući slobodno održavanje predsedničkih izbora i najavio da će zajedno sa onima koji ga podržavaju, ukoliko do toga ne dođe, preduzeti korake u odbrani ustavnog poretaka.

Jeremić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je suspenodavanjem rada parlamenta suspendovana i volja građana i da su građani juče, za razliku od prethodnih „lažnih državnih udara“, videli „pravi državni udar“.

On je rekao da su poštovanje demokratskih tekovina i vladavina prava su one vrednosti za koje se zalaže, zajedno sa svima koje su podržali njegovu predsedničku kandidaturu.

Prema njegovim rečima, s druge strane crvenih linija su oni iz vlasti koji su suspendovali rad parlamenta.

Tokom Jeremićevog obraćanja u holu parlamenta su bili poslanici opozicionog poslaničkog kluba „Za spas Srbije“ koji su ranije najavili podršku njegovoj kandidaturi, a shodno skupštinskoj proceduri, uz njega su bila dva poslanika Socijademokratske stranke, koja je podržala njegovu kandidaturu.

Predsednički kandidat Saša Janković pozvao je vlast da prestane da otima državu i da vrati institucije tamo gde im je mesto.

„Nadam se da nećemo morati da pozivamo građane da nam pomognu“, rekao je Janković novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da je minimum koji premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić može i treba da uradi jeste da podnese ostavku na mesto premijera i da omogući fer i demokratske izbore, kao i da vrati parlament građanima.

Janković je kazao da parlament mora da radi i da predsednički izbori nisu razlog da nema sednica.

„Parlament mora da radi redovno. Nije politička kriza kada parlament radi, već kada ne radi. Izbori moraju da budu regularni, onaj ko ih čini neregularnim zbog svih stvari koji se dešavaju povodom izbora ruši Srbiju a ne nas kao predsedeničke kandidatem niti bilo koju poslaničku grupu“, rekao je Janković.

On je rekao da cilj svih onih koji su danas došli u parlament da vrate Srbiju njenim građanaima.

U Skupštini je bilo nekoliko predsedničkih kandidata i predstavnika opozicije koji su održali konferencije za novinare nakon što je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas raspisala predsedničke izbore za 2. april.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here