Home Izbori Jerkov: Ako Vučić pobedi, Vlada će biti njegova marioneta

Jerkov: Ako Vučić pobedi, Vlada će biti njegova marioneta

105
0
Aleksandra Jerkov - Srbija izbori
Foto: N1

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i portparolka DS, kaže da je lider SNS Aleksandar Vučić čovek koji pokušava sebi da prigrabi što više moći, a da će, ukoliko pobedi na izborima za predsednika, nova Vlada biti samo forma, „marioneta u rukama onog ko želi da drži svu vlast“. Očekuje se da će na sutrašnjoj sednici predsednica parlamenta Maja Gojković raspisati izbore za 2. april. U ponedeljak smo saznali da građani neće vanredno birati i novi skupštinski saziv. Demokratska stranka ocenila je da je premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić zbog straha od gubitka vlasti odustao od vanrednih parlamentarnih izbora. Ono što je očigledno je da je SNS na ovim izborima osvojio znatan broj mandata manje, kaže Jerkov podsećajući da su to bili izbori za koje je rečeno da treba da potvrde legitimitet vlade. „A rezultat je bio da je 30 poslanika manje, nego 2014. godine“, navela je.

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i portparolka DS, kaže da je lider SNS Aleksandar Vučić čovek koji pokušava sebi da prigrabi što više moći, a da će, ukoliko pobedi na izborima za predsednika, nova Vlada biti samo forma, „marioneta u rukama onog ko želi da drži svu vlast“.

Očekuje se da će na sutrašnjoj sednici predsednica parlamenta Maja Gojković raspisati izbore za 2. april. U ponedeljak smo saznali da građani neće vanredno birati i novi skupštinski saziv. Demokratska stranka ocenila je da je premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić zbog straha od gubitka vlasti odustao od vanrednih parlamentarnih izbora.

Ono što je očigledno je da je SNS na ovim izborima osvojio znatan broj mandata manje, kaže Jerkov podsećajući da su to bili izbori za koje je rečeno da treba da potvrde legitimitet vlade. „A rezultat je bio da je 30 poslanika manje, nego 2014. godine“, navela je.

Aleksandar Vučić je pokazao da je čovek kome je jedino u interesu da ostane na vlasti, da mu nije čak važno na kojoj poziciji se nalazi, dodala je. „Važna je samo njegova nezajažljiva želja da se održi na vlasti“, rekla je uz podsećanje da je Vučić ranije govorio da ga ne interesuje mesto predsednika Republike.

Aleksandra Jerkov je, gostujući u Pressingu, 6. decembra, rekla da vanredni izbori koji se dešavaju na svakih godinu dana povećavaju političku nestabilnost. Tada se zapitala koji investitori imaju interes da ulažu u zemlju u kojoj se svake godine održavaju izbori. Sada su demokrate promenile mišljenje i kažu da su Srbiji potrebni parlamentarni izbori.

Upitana da prokomentariše to, Jerkov je podsetila da je premijer nakon dve godine prekinuo mandat prethodne Vlade, pod izgovorom da mu treba pun legitimitet, da ostvari reforme za četiri godine, a da sada, nakon godinu dana, napušta poziciju koja mu je trebala na četiri godine.

„Mislimo da u novonastaloj situaciji, kada treba da biramo novu Vladu u skupštini, i ukoliko bude Aleksandar Vučić izabran za predsednika i ukoliko ne bude, jer je sam rekao da neće biti više premijer ni ukoliko izbgubi, ako biramo Vladu u Skupštini, mi to moramo sa novom skupštinskom većinom, jer je situacija drugačija“, navela je.

Ona je ocenila da u SNS i kod Vučića vlada veliki strah od drugog kruga. Otuda sve te ankete koje se pojavljuju ovih dana najavljuju da je sve gotovo, da pobeđuje u prvom krugu, navela je..

„Očigledno da je cilj da ubede građane da je Vučić već pobedio“, ocenila je portparolka DS.

Vučić se, kako kaže, ne plaši samo opozicije: „On se plaši medija, novinara, kolega u stranci… On ne trpi nikakvu kritiku, i jedini razlog za to je strah“.

Opozicija ima dva dobra kandidata, mislim na proevropsku opoziciju i kandidate koji imaju šanse da ostvare neke rezultate, rekla je osvrćući se na druge učesnike u predsedničkoj trci. „Za DS nije bilo dileme, mi smo u Jankoviću videli čoveka koji se zalaže za vrednosti za koje se Demokratska stranka 27 godina zalaže“, navela je i dodala da su uvereni da će bivši zaštitnik građana ući u drugi krug.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do odustajanja jednog od njih dvojice, a u korist drugog, kako bi se koncentrisali opozicioni glasovi, Jerkov je rekla da se ne bi bavila time, i da oni nisu protivnici jedan drugom.

Lider Dosta je bilo je, gostujući na N1 u utorak, rekao Radulović da DJB ima nekoliko kandidata za predsednika Srbije i da će odluka o tome biti poznata uskoro. Kaže da je strategija DJB da se podigne izlaznost i da je zato moguće da će imati svog kandidata.

Upitana kako gleda na stavove Pokreta „Dosta je bilo“ i njenog lidera Saše Radulovića, koji se zalagao za to da opozicija ima zajedničkog kandidata, a sada, pošto ga nema, neće da podrži nijednog od kandidata opozicije, rekla je da nikome nije jasno ni koja je strategija ni koja računica stoji iza toga. „Žao mi je što oni nisu prepoznali ni trenutak, ni političku situaciju“, kaže i dodaje da je uverena da će njihovi birači, s druge strane, to znati.

DS je Jankovića podržala bez ikakvih uslova, kalkulacija, i zadnjih planova, rekla je narodna poslanica. Kako je navela, postojala je mogućnost da kandiduju nekog i iz svoje stranke, da je i bilo takvih inicijativa, ali da su ipak odlučili da daju podršku Jankoviću. „Mi, a i građani, smatramo da smo doneli mudru i ispravnu odluku što smo podržali Jankovića. GO je sa samo sa mislim tri glasa „protiv“ i 300 „za“ bio za to da podrži takvu odluku Predsedništva“, kazala je.

Vladimir Todorić i Borislav Novaković su, podsetimo, napustili DS, a podršku su dali drugom kandidatu, Vuku Jeremiću.

„Svi odbori DS aktivno učestvuju u kampanji i nema tonova neslaganja s tom odlukom (za Jankovića) na terenu“, rekla je.

Aleksandar Vučić je čovek koji pokušava sebi da prigrabi što više moći, a najavljujući svoju kandidaturu, on je rekao da želi da kontroliše rad Vlade, navela je.

„Mislim da će Vlada da izgleda onako kako danas izgleda Skupština, svedena na neku formu, marioneta u rukama onog ko želi da drži svu vlast i čini mi se da će tako to biti i sa Vladom“, prognozira narodna poslanica.

Na pitanje, šta je sa dugovima koje je DS ostavila u vili u Krunskoj, koja je danas prilično ruinirana, rekla je da je to toga došlo zbog blokade računa stranke, i kredita zbog kampanje iz 2012. Danas, kako navodi, DS nema dugovanja prema banci, ali su se napravila druga. Ima previše drugih kojima se duguje, nažalost, navela je i dodala da će dug biti izmiren kad stigne na red.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here