Home Izbori Gojković odredila pauzu i otišla u Vladu na konsultacije

Gojković odredila pauzu i otišla u Vladu na konsultacije

102
0
Maja Gojković - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odredila je pauzu u radu parlamenta jer je pozvana na konsultacije u Vladu Srbije. Konsultacije su zatražili i posalanici vladajuće koalicije. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je tokom utvrđivanja dnevnog reda sednice proglasila pauzu zbog, kako je rekla, neophodnih konsultacija. Progašavajući pauzu Gojković je rekla da ide na konsultacije u Vladu Srbije i da treba da obavi konsultacije sa šefovima stranaka vladajuće koalicije na njihov zahtev. Nije navela koliko će pauza trajati.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odredila je pauzu u radu parlamenta jer je pozvana na konsultacije u Vladu Srbije. Konsultacije su zatražili i posalanici vladajuće koalicije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je tokom utvrđivanja dnevnog reda sednice proglasila pauzu zbog, kako je rekla, neophodnih konsultacija.

Progašavajući pauzu Gojković je rekla da ide na konsultacije u Vladu Srbije i da treba da obavi konsultacije sa šefovima stranaka vladajuće koalicije na njihov zahtev. Nije navela koliko će pauza trajati.

DS: Da svima damo pauzu do aprila

Demokratska stranka (DS) osudila je prekid sednice Skupštine Srbije i ocenila da se radi o zloupotrebi parlamenta zbog predstojećih izbora.

„DS predlaže da napravimo velike konsultacije sa građanima i da svima iz vlasti damo veliku pauzu od aprila (posle predsedničkih izbora)“, rekla je novinarima u parlamentu poslanica DS Gordana Čomić.

Ona je navela i da je odluka predsednice parlamenta Maje Gojković da prekine sednicu „formalno u skladu“ sa poslovnikom, ali da predstavlja zloupotrebu Skupštine Srbije.

„To treba da rade (da se konsultuju s vladom) u svoj partiji (SNS), a ne da zloupotrebljavaju Skupštinu“, rekla je Čomić.

Obradović: Nema informacija o današnjem zasedanju

Predsednik Poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Boško Obradović rekao je da se uskoro može očekivati prekid Prve redovne sednice prolećnog zasedanja Narodne skupštine, jer na Kolegijumu Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS) predsednici poslaničkih grupa od predsednika NSRS nisu dobili nikave informacije o radu za današnje zasedanje, ni za nastavak rada Redovnog zasedanja.

„Maja Gojković prekinuće sednicu jer se uplašila opozicije i jer hoće da izbegne bilo koje obraćanje opozicije javnosti, a kamoli da održi posebne sednice na aktulene teme, koje dostavljamo već mesecima. Tražio sam da predsednik NSRS stvori uslove za formiranje Nadzornog odbora Skupštine za Predsedničke izbore, na šta se Maja Gojković oglušila,“ rekao je Obradović.

Poslanici SDS protestuju

Poslanici Socijaldemokratske stranke (SDS) protestovali su zbog prekidanja sednice Skupštine Srbije, ocenjujući da će pauza trajati sve dok se ne završe predsednički izbori.

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da nije bilo omogućeno da se na prvoj sednici redovnog prolećnog zasedanja govori o temama koje su važne i o tačkama koje su u dnevni red htele da uvrste opozicione stranke.

On kaže da je parlament u poslednjih godinu dana radio manje od tri meseca, napomenuvši da je to jedino mesto gde se mogu čuti kritike i izraziti drugačiji stavovi.

Radulović: Vlast ne želi da se čuje opozicija

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je što je prekinuta sednica Skupštine Srbije i ocenio da na taj način vlast pokazuje da očigleno ne želi da čuje šta opozicija želi da kaže.

„Očigledno je da vlast ne želi da čuje šta opozicija ima da kaže i da ih pita“, rekao je Radulović u Skupštini Srbije.

On je negodovao i zbog informacije da bi izbori mogli da budu 2. aprila i ocenio da se na osnovu toga vidi strah Aleksandra Vučića.

„Kukavički je raspisati izbore za 30 dana i trčati kampanju sa mesta predsednika vlade“, rekao je Radulović.

Podsetio je da bi ako izbori budu održani 2. aprila drugi krug mogao biti za Uskrs što, kako je ocenio govori o manipulaciji iz želje da se smanji izlaznost na svaki mogući način.

LDP: Šamar Maje Gojković

Lider Liberalno demorkatske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da je prekid sednice predstavljao šamar u lice poslanicima zbog potreba vlasti u vezi predstojećih izbora.

Jovanović je rekao novinarima u parlamentu da je Srbiji potreban normalan odnos vlasti i opozicije i da se LDP za to zalaže, a pozvao je sve u društvu da to i shvate. Građane je pozvao i da prema takvom ponašanju vlasti zauzmu stav na izborima.

„Današnji prekid sednice je bio šamar u lice od Maje Gojković i ako je to njihov vid parlamentarne borbe onda su ga sami izabrali“, rekao je Jovanović.

Danas je počela prva sednica redovnog prolećnog zasednja Skupštine Srbije, a na dnevnom redu je predloženo više međunarodnih sporazuma i protokola.

Sednica je počela nešto posle 10.00 časova intoniranjem himne Srbe „Bože pravde“, a ispred Doma Narodne skupštine poslanike je dočekala počasna jedinica Vojske Srbije.

Za dnevni red predloženo je više predloga sporazuma, a u dnevni red uvrštena je i ostavka Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana.

Prolećno zasedanje parlamenta počinje prvog radnog dana u martu i ne može da traje duže od 90 dana.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here