Home Izbori Analitičari: Vlast daje golove, opozicija promašuje penale

Analitičari: Vlast daje golove, opozicija promašuje penale

100
0
Aleksandar Vuccich Predsednik 100
Foto: Darko Ćirkov

Posle odustajanja Tomislava Nikolića od kandidature, vlast će u izbornu trku s jednim kandidatom. Koliko će njih, s druge strane, trčati protiv Aleksandra Vučića još se ne zna. Analitičari kažu da je gotovo izvesno da takozvana građanska opozicija neće imati zajedničkog kandidata. Raspisivanje predsedničkih izbora – pitanje je dana. Odustajanje Jeremića ili Jankovića od kandidature više, čini se, nije pitanje. Zato Nenad Čanak, idući logikom „više kandidata – veća izlaznost“, ne isključuje mogućnost da će i on u izbornu trku. Dodatnu gužvu na opozicionom polu mogao bi da napravi i kandidat DJB, najavljen ukoliko nema zajedničkog kandidata. Kad već ne mogu da se dogovore, analitačari savetuju, neka se makar međusobno ne napadaju.

Posle odustajanja Tomislava Nikolića od kandidature, vlast će u izbornu trku s jednim kandidatom. Koliko će njih, s druge strane, trčati protiv Aleksandra Vučića još se ne zna. Analitičari kažu da je gotovo izvesno da takozvana građanska opozicija neće imati zajedničkog kandidata.

Raspisivanje predsedničkih izbora – pitanje je dana. Odustajanje Jeremića ili Jankovića od kandidature više, čini se, nije pitanje. Zato Nenad Čanak, idući logikom „više kandidata – veća izlaznost“, ne isključuje mogućnost da će i on u izbornu trku.

Dodatnu gužvu na opozicionom polu mogao bi da napravi i kandidat DJB, najavljen ukoliko nema zajedničkog kandidata. Kad već ne mogu da se dogovore, analitačari savetuju, neka se makar međusobno ne napadaju.

„Ovako je utisak da više rade za korist vladajuće koalicije nego za sopstvenu korist“, napominje izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

Ovih dana na društvenim mrežama prepiska Jankovićevih i pristalica pokreta DJB pretvorila se u pravi mali verbalni rat.

Niko od poslanika Dosta je bilo nije mogao pred kamere, u kratkom saopštenju ponavljaju da na društvenim mrežama brane stav „ili jedan zajednički protivkandidat ili Vučić pobeđuje u prvom krugu.“ Takvu strategiju bivša poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Marinika Tepić čita drugačije – kao strah tog pokreta da im izvorni glasači ne odu za nekim drugim.

„Zaista, je vidim isključivo kao paravan ili izgovor da se izvrši pritisak na gospodina Jankovića da odustane od kandidature. Možda će neki birači Vuka Jeremića glasati za Sašu Jankovića, ali birači Jankovića nikako neće glasati za Jeremića i ta logika prostog zbrajanja glasova ne postoji“, kaže Marinika Tepić iz izbornog štaba Saše Jankovića.

Dublji motiv za svađu, veruju istraživači javnog mnenja, leži u činjenici da će politička scena posle predsedničkih izbora biti bitno drugačija.

„Mislim da su sve opozicione stranke već u mislima u nekom novom parlamentu, u nekim novim parlamentarnim izborima zbog činjenice da će Vuk Jeremić i Saša Janković bitno da promene tu političku scenu“, kaže Klačar.

Dok vlast daje golove, opozicija, baveći se sobom, promašuje čiste penale. Tako je, ocenjuju analitičari, propustila da iskoristi izlazak Nove Srbije iz koalicije, intervju žene gradonačelnika Beograda i najveći sukob u SNS od osnivanja stranke, posle najave Tomislava Nikolića da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here