Home Izbori Vanredni izbori – ko ih priželjkuje, kome su suvišni

Vanredni izbori – ko ih priželjkuje, kome su suvišni

96
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Da li će pored redovnih predsedničkih izbora građani Srbije ovog proleća, istog dana, i na vanredne parlamentarne izbore? Iako se nakon odluke Aleksandra Vučića da bude kandidat za predsednika manje govori o tome, upravo on je danas otkrio da ova dilema još uvek nije rešena.

Dok je na sajmu turizma oblilazio štandove, rukovao se, fotografisao i degustirao domaće specijalitete, premijer i budući predsednički kandidat očigledno je razmišljao i o jednom još uvek otvorenom pitanju – da li će na proleće biti i vanrednih parlamentarnih izbora?

„Odluka će biti doneta tokom vikenda, a najkasnije do ponedeljka. Video sam danas zahteve nekih koalicionih partnera za održavanje parlementarnih izbora, videćemo… Kada bih vam rekao čemu sam bliži, pretpostavili biste kakve je odluka. Tako da…“, kaže Aleksandar Vučić , predsednik Vlade Srbije.

A taj koalicioni partner je Jedinstvena Srbija koja u saopštenju traži vanredne parlementarne izbore i nadaju se da će taj predlog podržati i lider socijalista Ivica Dačić, koji je u izjavi medijima samo kratko rekao da će „preneti Vučiću Palmine reči“.

„Vanrednim parlamentarnim izborima bi postigli, u ovom trenutku veoma važno jedinstvo Srbije, kao odgovor na sve zategnutije odnose u regionu i kako bi sačuvali mir i nastavili evropski put Srbije, a da pri tom čuvamo državne i nacionalne interese“, kaže Dragan Marković Palma.

Ovo je interesantna razvoj događaja, s obzirom na izjave poslanika Jedinstvene Srbije, date samo dan ranije:

„Lično mislim da u ovom trenutku nema potrebe za održavanjem vanrednih izbora jer postoji skupštinska većina i to dobra skupštinska većina.“, kaže Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije.

Opozicija se prethodnih meseci uglavnom izjašnjavala za vanredne parlamentarne izbore, mada danas iz LDP-a poručuju da bi to bilo „unošenje dodatne nestabilnosti“.

„Bilo bi dobro da oni koji odlučuju o svemu shvate da izbore prati obaveza uspostavljanja reda. Moramo u izbore da uđemo na normalan način, ne mrcvareći zemlju koja je već platila preveliku cenu za nepredvidivu politiku, iza koje, po pravilu, stoji nesposobna vlast“, kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

Sposobna ili nesposobna – u prilici je da donosi takve odluke, kaže profesor Slaviša Orlović. Vučiću bi izbori odgovarali, smatra, ali nije siguran da bi i onima koji su ga već podržali kao predsedničkog kandidata.

„Najjača stranka koja ima najjačeg kandidata na predsedničkim izborima nesumnjivo bi mogla da „overi“ pobedu i na parlamentarnim izborima ali to ne znači da izbori odgovaraju i njihovim koalicionim partnerima koji su se već izjasnili da ga podržavaju kao kandidata, a nisu sigurni da li će ostati u istom aranžmanu, sa istim procentom, mandatima i istim resorima u Vladi“, kaže Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka.

Ukoliko bude vanrednih parlamentarnih izbora – to će biti četvrti u poslednjih 5 godina.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here