Home Izbori DJB: Bez zajedničkog kandidata, manji odziv glasača

DJB: Bez zajedničkog kandidata, manji odziv glasača

132
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Poslanik Pokreta Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Vladimir Đurić ocenio je da opozicija treba da ima zajedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima

Kako je rekao, izbori će u suprotnom pretvoriti u „opoziciono takmičenje“ što će smanjiti odziv glasača i učiniti izvesnijom pobedu budućeg kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića u prvom krugu.

„Recimo svi ponaosob jasno šta nam je cilj na predsedničkim izborima. Da li nam je cilj da stvaramo i uvećavamo biračko telo svojih stranaka? Ili nam je cilj da Aleksandar Vučić izgubi na predsedničkim izborima? Jedini cilj svima mora biti poraz Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Srbije. Jer, bez toga, svi će ostati praznih ruku“, napisao je Đurić u tekstu na portalu Pokreta Dosta je bilo.

Po njegovim rečima, ukoliko Vučić pobedi, „svi će upasti u medijski mrak, ugasiće se politika i demokratija u Srbiji“.

„Ako je iko sebi postavio neki sopstveni, drugačiji i parcijalni cilj, neka odmah danas shvati da od tog cilja nema ništa ako Aleksandar Vučić ne bude poražen na predstojećim predsedničkim izborima. Zato niko ne sme predsedničke izbore koristiti da pravi i razvija svoju organizaciju. Prirodno je da onaj ko razvija biračko telo, nove birače uzima od sebi sličnih. To vodi borbama unutar opozicionog biračkog tela“, poručio je Đurić.

On je podsetio da je opozicija uspela da pobedi Slobodana Miloševića na predsedničkim izborima u septembru 2000. godine jer je imala zajedničkog kandidata.

„Jedinstvo je veliki motivator. Mnogo veći od raznolikosti ponuđenih kandidata. Tačno je da se ono i ovo vreme mnogo razlikuju, ali i danas, kao i tada, suočavamo se sa potrebom da branimo temelje društva i čuvamo crvene linije demokratije“, ocenio je Đurić.

Po njegovim rečima, danas „nije pametno rizikovati sa računicom da će više opozicionih kandidata više doprineti izlaznosti nego jedan, iza koga stoje svi ostali“.

„Septembra 2000. godine cilj je bio pobediti u prvom krugu. Danas je cilj ne izgubiti, već doći do drugog kruga. Ako nam je cilj da Vučić izgubi, da ne pobedi u prvom krugu, onda moramo insistirati na jedinstvu. Svi moraju učiniti sve da do njega dođe“, napisao je Đurić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here