Home U fokusu Ko će sve biti kandidat za predsednika Srbije?

Ko će sve biti kandidat za predsednika Srbije?

109
0
Kandidati - Srbija izbori
Foto: N1/ Pixsell/ AFP/ Promo

Nakon najave Pokreta Dosta je bilo (DJB) da će, ukoliko se Saša Janković i Vuk Jeremić ne dogovore, za predsedničke izbore u Srbiji i ovaj pokret imati svog kandidata, možda će budući glasački listić sadržati i rekordni broj imena. Pogotovo imajući u vidu da se neki još nisu ni izjasnili.

Osim DJB, koji je naveo da će o predsedničkim izborima definitivna odluka biti doneta u subotu, Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine samo su neke od političkih organizacija koje se još nisu izjasnile da li će podržati nekog od postojećih ili će imati svog kandidata.

Mnogi od njih traže upravo ono što je naveo i DJB – da se Janković i Jeremić dogovore kako bi opozicioni kandidat imao veće šanse za pobedu protiv kandidata vlasti i aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Upravo se Vučiću daju najveće šanse za pobedu, naročito nakon odluke predsednika Tomislava Nikolića da odustane od kandidature za još jedan mandat. Prethodno je Glavni odbor Srpske napredne stranke jednoglasno glasao da Vučić bude kandidat za predsednika. Vučić je najavio ubedljivu pobedu.

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je početkom februara ostavku na tu funkciju i najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima jer „hoće da vrati smisao instituciji predsednika“ i da bude „garant da će ona biti u službi svih građana“.

Da će na prvo mesto staviti interese građana najavio je i Vuk Jeremić, koji je odluku da se kandiduje obrazložio time što voli Srbiju i „ne pristaje na njeno propadanje“.

Lider radikala Vojislav Šešelj biće takođe jedan od kandidata nakon jednoglasne odluke Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da građanima Srbije treba svež i nov kandidat, a kandidaturu je potvrdio Glavni odbor Dveri.

Svog kandidata ima i Demokratska stranka Srbije, a to će biti Aleksandar Popović.

Jedina dama, zasad, je Danijela Sremac. Ona je već predstavila svoj program za predsedničke izbore.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović takođe bi u predsedničku trku, kao i bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Jugović. Kandidaturu je najavio i nekadašnji član Srpske napredne stranke Saša Mirković.

Predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić rekao da ga od predsedničke trke mogu odvratiti samo batinaši.

Jedan od manje poznatih kandidata je Vladimir Rajčić, koji je snimio i spot.

Na kraju, ali verovatno ne i zaključno ime na spisku potencijalnih kandidata, pomenimo da je danas vanparlamentarna Republikanska stranka najavila da će se njen predsednik Nikola Sandulović kandidovati na predsedničkim izborima.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here