Home Izbori Bakić: Samo Milošević pobedio u prvom krugu, sad smo zreliji

Bakić: Samo Milošević pobedio u prvom krugu, sad smo zreliji

114
0
Jovo Bakić - Srbija izbori
Foto: N1

Sociolog Jovo Bakić, politički direktor CESID-a Đorđe Vuković i politikolog Jovan Komšić rekli su u emisji “N1 Direktno“ da nisu iznenađeni što su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić ipak postigli dogovor o predsedničkim izborima. Gosti emisije ne isključuju mogućnost da se uprkos dogovoru unutar SNS-a, predsednički izbori ipak reše u drugom krugu.

Bakić je ocenio da su mu najava kandidature Tomislava Nikolića, pa odustajanje od nje posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem, ličila na jeftinu melodramu. Ističe da nije dobro za jednog političara, a radi se o aktuelnom predsedniku države, da ne zna šta će. “Jednog dana kaže jedno, pa drugog drugo, pa se premišlja… To pomalo podseća na dete na noši“, ocenjuje Bakić.

Bakić ističe i da je sada potpuno nebitno pitanje da li će Nikolić biti ambasador, politički savetnik ili nešto treće. “Ono što je bitno jeste da se mi zabavljamo tim nebitnim stvarima, umesto da govorimo o sveopštoj kriminalizaciji društva, a uzrok te kriminalizacije je u Vladi Srbije, u šefu Vladu Srbije“, tvrdi on i dodaje da su uvek postojale veze mafije i politike, ali da tolika čvrstina tih veza nikada nije postojala kao danas.

Đorđe Vuković kaže da ga je Nikolićev potez od početka bio “pucanje praznom puškom“. Smatra da je Nikolić procenio šta su mu realne šanse i da je na kraju postupio racionalno. “U ovakvim političkim odnosima, medijskoj sferi, teško da bi išta mogao da uradi“, ocenjuje Vuković i dodaje da eventualna kandidatura Nikolića ne bi predstavljala značajniji udarac za biračko telo SNS-a.

Profesor Komšić ocenio je da je prelomni uticaj na Nikolićevu odluku da se ipak ne upusti u predsedničku trku bila sednica Glavnog odbora SNS-a koji je jednoglsno podržao Vučića. “To je tvrda činjenica koju je aktuelni predsednik morao uzeti u obzir“, rekao je Komšić, ističući da je Nikolić nesporni gubitnik u konfliktu sa Vučićem.

Predsednički izbori kao tržište polovnih automobila

Gosti emisije “N1 Direktno“ smatraju i da je kasno za dogovor stranaka opozicije o zajedničkom kandidatu, uprkos incijativama pojedinih partija da se Vuk Jeremić i Saša Janković dogovore da jedan od njih dvojice odustane od predsedničke trke.

Bakić je rekao da ni Vuk Jeremić, ni Saša Janković nisu loši kandidati i da je važno da opoziciono astrojeno telo izađe i glasa za jednog od njih dvojice. On ipak ističe da se podrška lidera političkih stranaka, poput Dragana Šutanovca ili Velimira Ilića, i jednom i drugom kandidatu može pre tumačiti kao “zabijanje noža u leđa“, te da ni za Jankovića, ni za Jeremića, nije dobro da im kampanje vode ljudi čiji su nadimci Kena i Pauk.

“Građani treba da sazru u političkom smislu i da znaju koji im trgovac šta prodaje, da nauče da razlikuju jedan dobar autobmobil od automobila u kojem ima raznih problema, gde je možda i broj šasije prekucan. Prosto rečeno, mi imamo posla sa trgovicma polovnim automobilima, i jako je bitno koji je u najmanje lošem stanju. Jer polovni jesu, ali nije svaki isti. A osim toga imamo problem sa glavnim vozačem ili pilotom ovog aviona koji je olupina i ne može da se podigne, a oni ga predstavljaju kao avion“, navodi Bakić.

Komšić, s druge strane, smatra da su pretpostavke “za političku zrelost i racionalnost demosa u Srbiji vrlo oskudne“, i da je stoga teško očekivati da će građani prepoznati “karakter političkog automobila koji kupuju“. Zato, kako kaže, ne treba da nas iznenašuje što polovina populacije daje podršku olako datim obećanjima. U takvim okolnostima, prema njegovim rečima, minimalne pretpostavke demorkratije, uključujući ekonomske slobode.

Vuković je ocenio i da lideri opozicije imaju neku vrstu alibija u podršci nestranačkim kandidatima, jer će u slučaju njihovog uspeha reći: “Eto, to je zbog nas“, a u slučaju neuspeha, optužiće kandidate da su jednostavno bili loši. Zato, kako kaže, opozociji u ovom trenutku ne bi ni odgovarali vanredni parlamentarni izbori, jer se većina lidera boji za status u svojoj stranci.

Moguće je da bude drugog kruga

Uprkos svemu, gosti televizije N1 ne isključuju mogućnost da izbori budu rešeni u drugom krugu. Vuković ipak kaže da je nešto veća verovatnoća da se izbori završe u provom krugu, jer ankete pokazuju da Vučić može da računa na stabilnu podršku birača SNS-a koji čine otprilike polovinu onih koji bi izašli na glasanje.

Bakić, s druge strane, podseća da je u poslednjih 27 jedino Slobodan Milošević pobedio u prvom krugu. “U tom smislu računam da su građani ponešto sazreli i da neće dopustiti pobedu u prvom krugu“, naveo je on, ocenivši da može da se prevari neko ko računa da 100 odsto pobeđuje u prvom krugu, jer birači ne moraju da slušaju ono što su im vođe stranaka rekle.

“To što je (Dačić) ucenjen, ne znači da su birači SPS-a ucenjeni. Nisu su se svi slikali sa Bananom, pa su mučenici u strahu. Ili Bošnjaci, to što su Ljajić i Zukorlić u srdačnim odnosima sa Vučićem, ne znači da su mu drugi oprostili angažman u SRS-u. A Mađari su tek posebna priča“, ukazuje on.

Komšić kaže da ukoliko je dogovor Nikolića i Vučića verodostojan, možda može da se desi pobeda u prvom krugu, “iako će biti vrlo tesno i ostaće otvorene šanse za drugi krug“. “Do kraja prvog kruga će biti dva ključna kandidata – Janković i Jeremić. Oni će imati šanse da sinhronizuju svoje pozicije i dođu do tačke susreta u eventualnoj podršci za drugi krug“, ocenjuje on.

Gosti N1 su rekli i da očekuju prljavu kampanju koja će se, pre svega, oslanjati na diskvalifikaciji protivkandidata.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here