Home Izbori Stojiljković: Umesto Robina Huda, država kao Superhik

Stojiljković: Umesto Robina Huda, država kao Superhik

80
0
Zoran Stojiljković - Srbija izbori
Foto: N1

Umesto da bude neka vrsta Robina Huda ova država je Superhik – uzima siromašnima da bi dala još nešto bogatima, smatra profesor FPN i predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković. Stojiljković smatra da sindikati moraju da igraju atipičnu ulogu i da nije na sindikatu samo da se bori za zaštitu radnih mesta, iako je to najvažnije, dodajući da je jako važno da se sdruštvo demokratizuje. „Moramo da se uspravimo, da pokažemo da imamo kičmu, da branimo svoje interese, svoja prava, da pokažemo da nismo samo masa za oblikovanje u vreme izbora i zaborav posle toga. Mora da postoji dostojanstven rad – da radite u pristojinm radnim i životnim uslovima, da je vaš rad ugovoren, da ste prijavljeni, da vam teku neka prava i da je vaš rad uredno i pristojno plaćen, sindikati se bore za to“, kaže on.

Umesto da bude neka vrsta Robina Huda ova država je Superhik – uzima siromašnima da bi dala još nešto bogatima, smatra profesor FPN i predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

Stojiljković smatra da sindikati moraju da igraju atipičnu ulogu i da nije na sindikatu samo da se bori za zaštitu radnih mesta, iako je to najvažnije, dodajući da je jako važno da se sdruštvo demokratizuje.

„Moramo da se uspravimo, da pokažemo da imamo kičmu, da branimo svoje interese, svoja prava, da pokažemo da nismo samo masa za oblikovanje u vreme izbora i zaborav posle toga. Mora da postoji dostojanstven rad – da radite u pristojinm radnim i životnim uslovima, da je vaš rad ugovoren, da ste prijavljeni, da vam teku neka prava i da je vaš rad uredno i pristojno plaćen, sindikati se bore za to“, kaže on.

Govoreći o radnicima iz Srbije, koji rade u Slovačkoj bez ikakvog osiguranja, ugovora, u ponižavajućim uslovima, Stojiljković je rekao da to što se dešava u Evropskoj uniji je samo dokaz koliko je taj problem raširen.

„Jeste me iznenadilo da je to tako rašireno na otvoren način u zemljama EU, to je dokaz koliko je problem raširen. Ovo je tamno lice kapitala koje pokušava da u situaciji bede, u situaciji da vi krajnje ropski zaradite pare, a priča nam se da izvoljevamo i da nećemo da radimo u Srbiji, a naši ljudi kopaju kanale u Mađarskoj“.

Podršku SPS-a Aleksandru Vučiću kao predsedničkom kandidatu Stojiljković smatra logičnom i dodaje da je to „dokaz ljubavi prema SNS“.

„Dok je to bilo romantično 2008. i 2012. to je sad pozicija klijenta, kratkoročno SPS ima korist, dugorčno je to početak kraja, ako Vučića doživljavate kao svog kandidata, šta radi onda Dačić na čelu SPS“.

Kaže da u vladavini Tomislava Nikolića ima demokratskog pomaka, jer je on prvi predsednik koji je napustio stranku kada je izabran na mesto predsednika Srbije. Smatra da neće dobiti „nadoknadu“ ako ne bude kandidat na izborima.

„Izvučen mu je tepih ispod nogu, videćemo kako će se to završiti, kako vešti i pametan sin nokautira oca. Mislim da će Nikolić izaći na izbore i da će od njegovog rezultata zavisiti hoćemo li gledati drugi krug“

Stojiljković navodi da nije neobično što ćemo možda kao kandidate na predsedničkim izborima videti bivše lidere SRS-a – Vučića, Nikolića i Vojislava Šešelja.

„Nije to ništa neobično, videli smo mnoge stranke iz nekadašnje DS, izbori su važni, pitanje je da li će biti parlamentarnih izbora, izbori taktički gledano su iz pozicije Vučića sasvim ok, trčite trku sa premijerom, može se kapitalizovati rezultat“.

On kaže da kandidati građanima moraju da objasne šta oni imaju od izbora sa stanovišta demokratskih institucija i da li im je namenjena sudbina da rade za platu između 200 i 800 evra. Smatra da će se u kampanji kandidati baviti jedni drugima i pitanjiem ko će odustati. Takođe, ne očekuje ozbiljan duel i kaže da bi bilo iznenađenje ako do toga dođe.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here