Home Izbori Glavni odbor SPS podržao Vučića, jedan glas protiv

Glavni odbor SPS podržao Vučića, jedan glas protiv

112
0
SPS - Srbija izbori
Foto: FoNet/ N1

Glavni odbor Socijalističke partije Srbije podržao je kandidaturu aktuelnog premijera Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, sa jednim glasom protiv. Lider stranke Ivica Dačić je rekao da je Vučić „zajednički kandidat“, i da nisu ni razmišljali o Tomislavu Nikoliću. Kako javlja naša novinarka Maja Đurić koja je prisustvovala sednici, socijalisti su jednoglasno podržali kandidaturu Vučića, osim jedne osobe koja je bila protiv. Članica SPS Plamenka Laćarac glasala je protiv, rekavši da je „to urušavanje SPS“, i da je stranka trebalo da ima svog kandidata. Sednicu je vodio predsednik SPS i potpredsednik Vlade Ivica Dačić.


Glavni odbor Socijalističke partije Srbije podržao je kandidaturu aktuelnog premijera Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, sa jednim glasom protiv. Lider stranke Ivica Dačić je rekao da je Vučić „zajednički kandidat“, i da nisu ni razmišljali o Tomislavu Nikoliću.

Kako javlja naša novinarka Maja Đurić koja je prisustvovala sednici, socijalisti su jednoglasno podržali kandidaturu Vučića, osim jedne osobe koja je bila protiv.

Članica SPS Plamenka Laćarac glasala je protiv, rekavši da je „to urušavanje SPS“, i da je stranka trebalo da ima svog kandidata.

Sednicu je vodio predsednik SPS i potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

„Vreme je za brzinu i odlučnost, živimo u svetu u kom je ključna reč nestabilnost, na globalnom nivou. Ostati na svojim nogama je ključna stvar koju nose predsednički izbori“, rekao je Dačić.

Poručio je svima da se „ne igraju sa Srbijom“.

„Mi imamo danas pokušaj rehabilitacije prošlosti i relativizaciju zločina iz Drugog svetskog rata. Pitao sam austrijskog kancelara Kristijana Kerna – da li prolazi pored tabli kao što mi prolazimo pored tabli „Za dom spremni“ kada idemo ka Jasenovcu? Rekao je da je to nemoguće. Mi ne možemo da ćutimo na rehabilitaciji fašizma, a da li se neko od drugih predsedničkih kandidata izjasnio o toj temi? Nisam video ni jednu izjavu na tu temu“, rekao je Dačić.

„Svi za jednog – jedan za sve“

Nije važno ko ima podršku Rusije, a ko Zapada, već ko ima podršku građana Srbije, navodi Dačić.

„Nama treba jaka i stabilna Srbija zato mi nemamo nikakvu dilemu. Ovo nije priča o našoj stranci ili SNS-u ili o pozicijama koje neki treba da obavlja, već priča o jasnom i brzom odgovoru hoće li Srbija da ide stabilnim putem. I u tom smislu svi za jednog – jedan za sve! Zato smo se opredelili da nastupamo u jednom frontu! Ili će tako biti ili će se desiti nesto što može da nas podseti na onu Bregovićevu: ostaće iza nas snegovi, ruzmarin i šaš“, rekao je Dačić.

Kako Dačić kaže, „nisu ni razmišljali o Tomislavu Nikoliću“.

„Naša partija može da ima predsedničkog kandidata, ja sam bio spreman da budem predsednički kandidat. Ali zbog stabilnosti, predložili smo da bude Aleksandar Vučić. On je zajednički kandidat. On je i nas kandidat. Nismo ni razmišljali o Tomislavu Nikoliću“, rekao je Dačić.

Dačić je pozvao „da na lokalnim nivou prevaziđu probleme“. Inače, dnevni lista Danas je pisao da se nekoliko opštinskih i gradskih odbora protivilo blanko podrška koju je Ivica Dačić dao kandidaturi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

„Nikolić da se časno povuče“

Dačić je rekao da savetuje Nikoliću da se dogovori sa Vučićem.

„Tomislav Nikolić ili da se časno povuče ili će biti predsednik koji je osvojio najmanje glasova! Zato savetujem da se Nikolić dogovori sa Vučićem, jer je jedino Vučić taj koji uživa podršku naroda! Mogao sam i ja da se kandidujem, ali čekajte, nisam zeleo da se svrstavam sa onima koji će biti protiv Vučića. Ali ne podržavamo mi Vučića zbog Vučića, već zbog stabilnosti zemlje! Potrebno je da kormilo bude u sigurnim rukama i da plovi mirno, a ne da plovi kojekude. Njihov plan je da plana nema, opstrukcija i stajanje u mestu! Neću da moje dete meni kaže: izvini molim te, korak ti je sitan!“, naveo je Dačić.

Dodaje da „SPS ne podržava gubitnike“.

„Aleksandar Vučić će sigurno pobediti, jer smo ga mi podržali, a mi ne podržavamo gubitnike! SNS ne treba da se brine šta će Nikolić da uradi, treba samo da ih zanima šta će Vučić da uradi. A ako se boje da će i poslanici otići sa Nikolićem, neka se ne boje jer ko je ta budala koja bi krenula za gubitnikom? Vucic+Dačić jednako pobeda u prvom krugu!“, naveo je Dačić.

Dačić, pred početak sednice, na pitanje novinarke N1 kako komentariše ideju da Tomislav Nikolić bude premijer, kaže da ne zna odakle ta ideja.

Predsedništvo SPS-a jednoglasno je ranije odlučilo da Glavnom odboru stranke za zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima predloži aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Lider SPS, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nije bilo spora o tome i da će SPS u izbornoj kampanji dati veliki doprinos „Vučićevoj pobedi“. Rekao je da očekuje da će Glavni odbor SPS odluku svog Predsedništva.

Na Predsedništvu SNS, a potom i na sednici Glavnog odbora te stranke, odlučeno da kandidat na izborima bude Aleksandar Vučić.

Kako smo ranije nezvanično saznali, Tomislav Nikolić rešio je da se kandiduje za predsednika Srbije.

N1 je takođe došla do potvrde da je aktuelni predsednik Tomislav Nikolić poslao u utorak pismo premijeru i predsedniku SNS Aleksandru Vučiću u kom je od njega zatražio da mu dodeli mesto lidera SNS i predsednika Vlade Srbije u zamenu za podršku na izborima.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here