Home Izbori „Dosta je bilo“ traži raspisivanje predsedničkih i parlamentarnih izbora

„Dosta je bilo“ traži raspisivanje predsedničkih i parlamentarnih izbora

146
0
Saša Radulović - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet/ Zoran Mrđa

Pokret Dosta je bilo ponovo je zatražio istovremeno raspisivanje parlamentarnih i predsedničkih izbora i pozvao lidera Srpske napredne stranke i premijera Aleksandar Vučića da ne manipuliše građanima Srbije i „ne namešta datume“.

DJB je u saopštenju naveo da zbog pada rejtinga i raskola u stranci kandidat SNS-a za predsedničke izbore Aleksandar Vučić razmatra scenarije koji bi mogli da smanje rizik od ulaska u neizvestan drugi izborni krug.

„Razmišlja o tome da izbore raspiše na Uskrs 16. aprila ili prvomajske praznike 30. aprila, kad građani tradicionalno odlaze na porodične izlete. Opominjemo predsednika Vlade da ne manipuliše građanima i ne namešta datume“, ocenjuju u DJB.

Oni su upozorili kandidata SNS-a da raspiše predsedničke i parlamentarne izbore istovremeno i da ne čeka 9. mart da bi raspisao i parlamentarne izbore kako bi opoziciju primorao da dva puta skuplja potpise.

„Upozoravamo kandidata SNS-a da se ne poigrava ni sa raspisivanjem parlamentarnih izbora istovremeno sa drugim krugom predsedničkih. Razumemo njegov opravdan strah i strah njegove cele koalicije od gubitka vlasti, ali pravila se moraju poštovati“, piše u saopštenju.

DJB traži od Vučića i da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade jer je kako ističu, nemoralno i nedemokratski da u trci za mesto predsednika Srbije zloupotrebljava sve državne resurse i svodi celu državu na svoj izborni štab.

„Ovo je naša zemlja, ne njegova država“, ističe se u saopštenju.

Oni navode i da ako se prate zakonski uslovi koji određuju rokove za raspisivanje izbora i izbegnu uskršnji i prvomajski praznici, Vučiću na raspolaganju stoje dva datuma 9. i 23. april.

Po zakonu predsednički izbori moraju biti raspisani 90 dana pre isteka mandata, što znači 3. marta (predsednik Nikolić je stupio na dužnost 31. maja 2012. godine). Ako se zajedno sa prvim krugom predsedničkih izbora raspisuju i vanredni parlamentarni, da bi se oni održali 9. aprila, moraju biti raspisani najkasnije 45 dana pre održavanja, odnosno 24. februara.

U slučaju da se odluči da izbori budu 23. aprila, krajnji rok da raspiše vanredne parlamentarne izbore je 9. mart, piše DJB.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here