Home U fokusu Kakav će uticaj imati na glasače Nikolićeva najava?

Kakav će uticaj imati na glasače Nikolićeva najava?

100
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: Danas/ FoNet/ Aleksandar Levajković

Za mnoge neočekivana odluka Tomislava Nikolića, izazvala je pravu buru i dodatno zakoplikovala političku scenu Srbije. Kakav će uticaj to imati na glasače naprednjaka i vladajuće koalicije, ali i one koji bi svoj glas dali nekom drugom?

Glasači Srpske napredne stranke, po svemu sudeći, na predstojećim predsedničkim izborima, biraće između dva kandidata – Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ne veruje da je moguće da posle svega njih dvojica postignu dogovor o jednom kandidatu.

„Mislim da je Nikolić dao sve od sebe da se dogovori, ali očigledno nije pregovarao u onim koordinatama u kojima su njegovi zahtevi potpadali u domen onoga što je ostvarivo. Ja imam utisak da kako vreme protiče da je ova stvar otišla isuviše daleko i sumnjam da dogovor postaje moguć“, kaže Dejan Vuk Stanković.

To znači da bi umesto zajedno, Vučić i Nikolić u kampanji bili jedan protiv drugog.

Koliko je ovakav razvoj situacije bio neočekivan, mozda najbolje svedoci to sto nijedna agencija za istraživanje javnog mnjenja od nekoliko koje smo kontaktirali nije radila istraživanje o podršći birača u slučaju da kandidati budu i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Ono što je međutim, za analitičare sigurno, jeste da će Nikolić uzeti deo glasova Vučiću, što bi značilo da će se predsednik ipak birati u drugom krugu.

„Ovo je sad najgora opcija za SNS jer se bukvalno do sinoć verovalo da se stvaraju dobri uslovi da Vučić u prvom krugu pobedi i završi. Ja mislim da bi za Vučića sam ulazak u drugi krug bio na neki način poraz jer nije spreman na to. On je dakle ubeđen bio da će dobiti izbore predsedničke u prvom krugu“, kaže Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a.

Osim na glasače SNS-a i vladajuće koalicije, ovakva situacija mogla bi da utiče i na ostale kandidate na izborima.

„Svi kandidati mogu da plate. Može da plati i Vuk Jeremić i Saša Janković jer sad ljudi mogu iz inata da glasaju za Tomislava Nikolića protiv Vučića. Ne znam šta će uraditi običan glasač koji nije član SNS-a2, kaže novinar Jakša Šćekić.

A ne zna se ni kada će glasači izaći na birališta i da li će osim predsednika birati i novi saziv parlamenta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here