Home Izbori Panović: Predsednici su sada u modi

Panović: Predsednici su sada u modi

106
0
Zoran Panović - Srbija izbori
Foto: N1

Odluku Srpske napredne stranke da za predsednika Srbije kandiduje premijera Aleksandra Vučića, novinar Zoran Panović vidi kao najpragmatičniju moguću. Podseća da je Vučić više puta govorio da se neće kandidovati za predsednika. Dodaje da su predsednici sada u modi i da bi ta funkcije značila više stabilnosti za njegovu vlast i Srbiju. „Vučiću više odgovara funkcija premijera. On je više puta govorio da se neće kandidovati za predsednika, ali to je govorio u situaciji kada su okolnosti u svetu bile drugačije. Sada su ponovo predsednici u modi. Mislim da su međunarodne okolnosti takve da bi predsednička funkcija značila više stabilnosti za njegovu vlast i Srbiju“, objašnjava Panović. On, međutim, postavlja pitanje kako će Vučić, u slučaju da pobedi, rešiti pitanje šetanja vlasti iz jedne institucije u drugu. Napominje da je to kršenje Ustava i dodaje da takva situacija podseća na model koji je uveo Boris Tadić.

Odluku Srpske napredne stranke da za predsednika Srbije kandiduje premijera Aleksandra Vučića, novinar Zoran Panović vidi kao najpragmatičniju moguću. Podseća da je Vučić više puta govorio da se neće kandidovati za predsednika. Dodaje da su predsednici sada u modi i da bi ta funkcije značila više stabilnosti za njegovu vlast i Srbiju.

„Vučiću više odgovara funkcija premijera. On je više puta govorio da se neće kandidovati za predsednika, ali to je govorio u situaciji kada su okolnosti u svetu bile drugačije. Sada su ponovo predsednici u modi. Mislim da su međunarodne okolnosti takve da bi predsednička funkcija značila više stabilnosti za njegovu vlast i Srbiju“, objašnjava Panović.

On, međutim, postavlja pitanje kako će Vučić, u slučaju da pobedi, rešiti pitanje šetanja vlasti iz jedne institucije u drugu. Napominje da je to kršenje Ustava i dodaje da takva situacija podseća na model koji je uveo Boris Tadić.

„Nama se vlast šeta tamo gde je centar moći, a to je kršenje Ustava. Kao premijer Vučić je na mala vrata uveo kancelarski sistem, a od toga će sada morati da se odustane. Pitanje je sada kako se ne vratiti na sistem Borisa Tadića“, rekao je Panović gostujući u Dnevniku u 22 na N1.

Ističe da Vlada bez Vučića na njenom čelu neće imati pun kapacitet, jer su građani na parlamentarnim izborima glasali sa većinskim uverenjem da će je on voditi.

Prema Panovićevom mišljenju, SNS ovakvim stilom vođenja vlasti podseća na italijanske demohrišćane koji su često organizovali izbore, a vladali 30 godina.

Kada je u pitanju odnos Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, Panović kaže da iako je Nikolić bio glavni kreator pobede SNS 2012. godine – to više nije njegova stranka i to više nisu njegovi poslanici.

„Džentlmenski sporazum bi bio dobar. Svakom političkom ocu bi bilo drago da sin bude bolji od njega“, kaže Panović.

Kampanju koja zvanično još nije počela vidi kao oštru. Ističe da su dva kandidata opozicije, kako kaže opozicije koja nije Vojislav Šešelj, važili kao dobra strategija u slučaju da se za predsednika kandiduje Nikolić. Međutim, u novonastaloj situaciji smatra da je opozicija u teškoj situaciji, dok je vladajuća koalicija u velikoj prednosti.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here