Home Izbori Lalić: Dva jaka kandidata opozicije izvukla Vučića na crtu

Lalić: Dva jaka kandidata opozicije izvukla Vučića na crtu

112
0
Veljko Lalić - Srbija izbori
Foto: N1

Velike su šanse da posle ovih izbora Srbija dobije novu opoziciju, i najbolje bi bilo da nastupi sa najjačim kandidatom, ocenio je urednik Nedeljnika Veljko Lalić u Novom danu. Opozicija se homogenizovala, ima dva jaka kandidata za predsedničke izbore i zato je i logično što su oni „izvukli na crtu“ Aleksandra Vučića, smatra Lalić. „Izvesno je da ćemo imati izbore koji će doneti i opoziciju iza ovoga. Vučić ima velike šanse da pobedi, ali ako bi bilo drugog kruga, dobili bismo novu opoziciju“, rekao je on. Lalić navodi da će predstojeći izbori biti zanimljivi i da postoje dva pola – vlast i opozicija koja je ujedinjena oko dva kandidtata.

Velike su šanse da posle ovih izbora Srbija dobije novu opoziciju, i najbolje bi bilo da nastupi sa najjačim kandidatom, ocenio je urednik Nedeljnika Veljko Lalić u Novom danu.

Opozicija se homogenizovala, ima dva jaka kandidata za predsedničke izbore i zato je i logično što su oni „izvukli na crtu“ Aleksandra Vučića, smatra Lalić.

„Izvesno je da ćemo imati izbore koji će doneti i opoziciju iza ovoga. Vučić ima velike šanse da pobedi, ali ako bi bilo drugog kruga, dobili bismo novu opoziciju“, rekao je on.

Lalić navodi da će predstojeći izbori biti zanimljivi i da postoje dva pola – vlast i opozicija koja je ujedinjena oko dva kandidtata.

„Opozicija ima samo jedan cilj, kao što vlast želi da smanji izlaznost, opozicija želi samo da Vučić ne dobije u prvom krugu“, kazao je.

Bilo bi logično da opozicija ima „izbore pre izbora“ jer je neophodno da nastupi sa najjačim kandidatom. „Jeste pitanje da li (Saša) Janković i (Vuk) Jeremić mogu da naprave još veću izlaznost. Ako bude još i (Nenad) Čanak kandidat, i nastavi se rascepkavanje opozicije, onda ona neće imati nikakve šanse, a ima dobre šanse da posle ovih izbora postane opozicija“, rekao je Lalić.

Ocenio je da opozicija treba da se ugleda na naprednjake koji od 2012. koriste svaku šansu koju imaju za glas više, „čak i 0,3 odsto“, pragmatično pristupaju izborima. Zato je očekivano što se Vučić kandidovao, dodao je.

„Matematika to govori, opozicija se homogenizovala, ima dva jaka kandidata, i ako očekujete u prvom krugu sigurno četiri miliona glasača, treba vam kandidat koji moše da dobije dva miliona“, smatra urednik Nedeljnika.

Radomir Nikolić nije izdao oca

To što je SNS jednoglasno podržao Vučića, Lalić takođe ne vidi kao iznenađenje, ali navodi da treba sačekati da vidimo kako će se u narednom periodu ponašati Tomislav Nikolić. On je rekao da Radomir Nikolić sigurno nije odlučio da izda oca, već je sasvim jasno da mu je otac rekao da podrži Vučića.

„Moramo da vidimo i šta znači Radomirova podrška. Nikolić mora da ostvari neku pobedu da bi izašao iz poraza što lakše. Videćemo šta je to… a ako se nisu dogovorili biće interesantno“, rekao je Lalić.

Smatra da se Nikolič neće povući. „Očigledno je da je Nikolić želeo mandat i da nije prošlo kako je on očekivao. Videćemo da li može da se napravi neka pukotina u tom odnosu“, rekao je Lalić I dodao da misli da nije moguće da Nikolić opet bude predednik SNS jer bi se sva moć prebacila kod njega.

On je ocenio i da Nikolić i Vučić nemaju podjednake šanse na izborima i da je zato premijer odlučio da on bude kandidat. „Imaćemo dobre izbore, imamo Jankovića, koji je predstavnik građanske Srbije, Jeremića koji ulazi i u njihovo (SNS) biračko telo, i Nikolić bi teško ostvario da dobije dva miliona glasova“, kazao je.

Lalić pretpostavlja i da će lider SNS Ivica Dačić najlogičniji izbor za premijera koji bi nasledio Vučića, jer „mora da se motiviše to glasačko telo“, i dodao da Dačić o izborima odlučuje već deset godina.

„Logika govori da ako budu i parlamentarni izbori, morao bi da bude Dačić na listi. Imamo ukrupnjavanje na sceni“, kazao je.

Mali neće opstati do sledećih izbora

Povodom jučerašnje najave premijera da će gradonačelnik Siniša Mali snositi odgovornost za rušenje u Hercegovačkoj, ali da ga neće smenjivati pod pritiscima, Lalić ocenjuje da Mali neće biti na toj funkciji još dugo.

„Teško je očekivati da Siniša Mali ostane gradonačelnik do sledećih izbora. Tu će biti nekih privremenih rešenja i preko ovoga je teško preći“, smatra Lalić.

On je rekao da je „normalno politički da se pokaže da to nije važno političko pitanje“, ali da je tema rušenja u Savamali, kada je praktično suspendovana državu, „jedan od veliki kamen“ na kojem će se bazirati predstojeća kampanja.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here