Home Izbori Janković: Prvo što bih uradio kao predsednik – smenio Vučića

Janković: Prvo što bih uradio kao predsednik – smenio Vučića

120
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: B92

Ne treba mi šajkača da bih bio Srbin, niti Bler da bih bio Evropljanin, rekao je za Blic budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković i dodao da „biti Srbin i Evroljanin nije dovoljno za imati državu“. Ako pobedi na izborima kaže da će mu prvi potez biti smena Aleksandra Vučića sa mesta koordinatora svih službi bezbednosti.“Okosnica mog programa sadržana je u načelima našeg Ustava“, istakao je Janković i ukazao da su „sve vrednosti iz tih načela pogažene, pa insistiranje na njima liči na opoziciono delovanje“.“Predsednik mora da bude oslonac za druge organe i garant građanima da u zemlji vlast ima država, a ne družina uzurpatora“, naglasio je Janković, dodajući da je to suština njegovog programa.

Ne treba mi šajkača da bih bio Srbin, niti Bler da bih bio Evropljanin, rekao je za Blic budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković i dodao da „biti Srbin i Evroljanin nije dovoljno za imati državu“. Ako pobedi na izborima kaže da će mu prvi potez biti smena Aleksandra Vučića sa mesta koordinatora svih službi bezbednosti.

„Okosnica mog programa sadržana je u načelima našeg Ustava“, istakao je Janković i ukazao da su „sve vrednosti iz tih načela pogažene, pa insistiranje na njima liči na opoziciono delovanje“.

„Predsednik mora da bude oslonac za druge organe i garant građanima da u zemlji vlast ima država, a ne družina uzurpatora“, naglasio je Janković, dodajući da je to suština njegovog programa.

Prema njegovim rečima, „predsednik mora da zaštiti građane od nepravednih, eksploatatorskih zakona i neravnopravnosti“.

„Mora da spreči da ministarstva i javna preduzeća budu partijske ćelije, vojska pretorijanska garda, a policija služba za zataškavanje zločina“, predočio je Janković.

Za akteulenog predsednika Tomislava Nikolića rekao je da je ćutao „gledajući samo da njega niko ne dira“, dok je za Aleksandra Vučića rekao da je „nastavio proces podela koji je počeo mnogo pre njega“, ali da nije imao izgovor ratova koji je imao Milošević.

„Nije imao ni slatku oblandu privrednog rasta koju je imao Koštunica, ni Tadićev još uvek vitalan državni aparat“, ocenio je Janković.

„Zato su njegovi mehanizmi danas tako ponižavajući i brutalni, želi da vlada, a zna samo da deli i svađa, ne da spaja“, rekao je Janković govoreći o Vučiću.

Dodao je da bi Vučić „hteo bi nešto, a ne zna kako“ i istakao da je za to što hoće potrebna država, a ne bratija.

„On ne zna šta je država“, smatra Janković.

Podrška opozicije i Jeremiću

Ističući da jako ceni podršku demokrata, kao i svih pojedinaca, stranaka i organizacija, Janković je naglasio da otvorenost za razgovor sa predsednikom LSV Nenadom Čankom i dalje postoji.

Upitan da li očekuje podršku stranke Saše Radulovića, odgovorio da očekuje podršku svih koji žele uređeno društvo, državne institucije s integritetom i raskid s onim što se zove partijska država.

„Mislim da Dosta je bilo pripada tom političkom korpusu, a uvažavan svačije pravo da se o izborima izjasni u vreme i na način koji smatra najboljim“, rekao je Janković.

Na pitanje da li je razgovarao sa Vukom Jeremićem o međusobnoj podršci onome koji uđe u drugi krug izbore, Janković je napomenuo da svako od njih dvojice vodi svoju kampanju.

Na dodatno pitanje da li bi podržao Jeremića, ako on uđe u drugi krug, Janković je uzvratio da veruje u svoju pobedu.

Kaže da će njegov prvi potez, ako bude izabran za predsednika, biti smena Vučića sa mesta koordinatora svih službi bezbednosti, što je, prema njegovim rečima, još jedno od mesta koje je u državi uzurpirao.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here