Home Izbori Janković i Jeremić se sučeljavaju u finišu

Janković i Jeremić se sučeljavaju u finišu

113
0
vuk-jeremic-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Iako se nezvanično u izbornim štabovima predsedničkih kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića može čuti da ne planiraju negativni nastupi jednog prema drugom tokom kampanje, teško je tvrditi da njih dvojica u jednom trenutku kampanje neće biti u nekoj vrsti sukoba. Ili pak oštrog nadmetanja ne bi li svoje programe i ideje predstavili kao bolje i pouzdanije. Te debate, kako kažu naši sagovornici, ne smeju prerasti u negativnu kampanju i napadanje, a dueli se mogu očekivati u poslednjoj fazi kampanje kada će svaki kandidat morati da se odredi prema ostalima, pa tako i Janković i Jeremić jedan prema drugom. Sučeljavanja i debata svakako će biti bar u javnim televizijskim emisijama, a za sada čini se da u javnim nastupima Janković ima malo oštriji pristup prema Jeremiću.

Iako se nezvanično u izbornim štabovima predsedničkih kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića može čuti da ne planiraju negativni nastupi jednog prema drugom tokom kampanje, teško je tvrditi da njih dvojica u jednom trenutku kampanje neće biti u nekoj vrsti sukoba.

Ili pak oštrog nadmetanja ne bi li svoje programe i ideje predstavili kao bolje i pouzdanije. Te debate, kako kažu naši sagovornici, ne smeju prerasti u negativnu kampanju i napadanje, a dueli se mogu očekivati u poslednjoj fazi kampanje kada će svaki kandidat morati da se odredi prema ostalima, pa tako i Janković i Jeremić jedan prema drugom.

Sučeljavanja i debata svakako će biti bar u javnim televizijskim emisijama, a za sada čini se da u javnim nastupima Janković ima malo oštriji pristup prema Jeremiću.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić za Danas kaže da su se Janković i Jeremić već sukobili, jer se obojica bore za isti deo biračkog opozicionog tela koji nije veliki.

– Da li će tokom kampanje ići na konkretan sukob teško je reći. Ali takvo ponašanje ne bi bilo pametno jer se sukobom ništa ne dobija. Negativnom kampanjom se može samo izgubiti. Obojica će biti pod udarom negativne kampanje vlasti. U najmanju ruku bi bilo dobro da ćute jedan o drugom, ukazuje Nikolić.

On dodaje da pouzdana istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni jedan ni drugi nemaju prevelike šanse niti mogu da očekuju pobedu, čak ni u drugom krugu.

Politikolog Jovan Komšić za naš list kaže da su i Janković i Jeremić već sada u nekoj vrsti takmičarskog konflikta jer obojica žele da uđu u drugi krug izbora. On smatra da će oni u poslednjoj fazi kampanje za ulazak u drugi krug, dakle u poslednjih nekoliko nedelja pred izlazak na birališta, osetiti potrebu da specifikuju svoju političku poruku i da se konkretnije odnose prema idejama, programu, politikama protivkandidata. To će biti momenat kada će i Janković i Jeremić morati da se izjasne jedan o drugom, odnosno o njihovim političkim ponudama, smatra Komšić.

Prema njegovim rečima, Jeremić je možda u blagoj prednosti jer je njegov program već predstavljen javnosti, te će Janković imati malo teži zadatak jer će morati da bude konkretniji u rešenjima i predlozima. Naš sagovornik smatra da neće biti dovoljno za mobilizaciju građanskog dela glasača da kandidati govore samo da su različiti u odnosu Vučića, već će morati da budu konkretniji i kreativniji u određivanju prema budućnosti Srbije.

LSV ostala bez kluba, otišao Čabradi

Liga socijaldemokrata Vojvodine po drugi put u mesec dana ostala je bez poslaničkog kluba. Nakon Marinike Tepić klub LSV napustio je i Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i dosadašnji zamenik šefa kluba. Dok je Tepićeva otišla zbog svoje podrške Saši Jankoviću, Čabradi je nezadovoljan time što je lider LDP Čedomir Jovanović prešao u poslanički klub LSV kako se zbog odlaska Tepićeve ne bi raspao. Čabradi će ubuduće delovati kao samostalni poslanik. Izlaskom Čabradija broj samostalnih poslanika popeo se na 12, što je dovoljno za formiranje dva poslanička kluba. LDP je saopštio da će naći načina da pomogne da klub LSV opstane. „Takav potez će biti samo jedan od koraka koje ćemo zajedno preduzeti kako bi se ojačala saradnja naše dve partije“, navodi LDP, a ove dve stranke nastupile su na izborima na istoj listi.

Nema povlačenja

Ni Jovan Komšić ni Milan Nikolić ne veruju da će se ili Janković ili Jeremić povući iz trke u korist ovog drugog, kako to predlaže lider LDP Čedomir Jovanović. „Ne verujem da će se ostvariti predlog LDP da se jedan od njih, koji ima manje šanse za ulazak u drugi krug, povuče u korist ovog drugog. To se može desiti eventualno u drugom krugu, kada onaj koji nije ušao u drugi krug pozove svoje glasače da glasaju za ovog drugog. Međutim, i tada će se postaviti pitanje intenziteta te podrške, odnosno koliko je ona uverljiva“, navodi Komšić. „Najbolje bi bilo da se jedan od njih povuče, što bi za političku scenu Srbije bio jedan plemeniti gest, koji ne očekujem“, rekao je Nikolić.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here