Home Izbori Jeremić: Ako im ne stanemo na put, sledi pet godina pakla

Jeremić: Ako im ne stanemo na put, sledi pet godina pakla

139
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Predsednički kandidat Vuk Jeremić ocenio je da su predsednički izbori jedino mesto na kome nema manipulacije, jer će građani moći da biraju između Aleksandra Vučića i njega, te da namerava da bude aktivan predsednik koji koristi legitimitet dobijen od građana.

„Ukoliko im ne stanemo na put na ovim predsedničkim izborima, neće biti pomaka narednih pet godina, uslediće pet godina pakla s nesagledivim posledicama za ovu zemlju“, rekao je Jeremić u beogradskom Domu omladine na, prema oceni organizatora, „nesvakidašnjoj“ tribini na kojoj je o detaljima predsedničkog programa odgovorao na pitanja sagovornika i neistomišljenika, profesora Slobodana Antonića i Jove Bakića i novinara Boška Jakšića.

Jeremić je ocenio da kohabitacija s vladom, nakon njegove pobede neće biti jednostavna, što je, kako je naveo, loša vest, ali je dodao da ima i dobru vest, a to je da takvo stanje neće potrajati.

„Nijedna vlast nije izdržala poraz na predsedničkim izborima, pa neće ni ova“, poručio je bivši šef srpske diplomatije.

Jeremić je ocenio da će drugi krug predsedničkih izbora, u koji će, kako tvrdi, ući, ujedno biti i referendumsko pitanje između kakve dve Srbije će birati građani.

„U Srbiji stvari idu ne samo u pogrešnom već i u opasnom pravcu, i izbori su poslednji trenutak da to zaustavimo“, rekao je Jeremić i dodao je to razlog zašto je odlučio da uđe u trku u kojoj svojim međunarodnim iskustvom i kontaktima može da pobedi.

Govoreći o delu programa koji se odnosi na bezbednost, Jeremić je naveo da će u prvoj nedelji vlasti sa mesta šefa Saveta za nacionalnu bezbednost smeniti premijera Aleksandra Vučića.

Jeremić je ocenio da Srbija mora da bude vojno neutralna, jer bi na taj nači bila bezbednija, da bi ulaskom u NATO postala drugorazredna saveznica koju bi svi posmatrali kao ruskog Trojanskog konja.

Na polju ekonomije, kako je dodao, zalagaće se između ostalog za reindustrijalizaciju zemlje, a zahvaljujući međunarodnim kontaktima doprineće dovođenju strateških partnera u zemlju.

„Ako budem predsednik, neću potpisati zakon o privatizaciji EPS, makar to značio i moj opoziv“, rekao je Jeremić i naveo da će mu na vrhu liste biti otvaranje kineskog tržišta za srpske poljoprivredne proizvode.

Takođe, naveo je da kriza u EU ne sme biti izgovor za nedostizanje evropskih standarda i izgradnju evropskog društva.

Jedan od glavnih zadataka će mu, kako je naveo, biti briga o nacionalnom zdravlju i obrazovanju građana.

Prema rečima Jeremića, predsednik Srbije je odlučio da ćuti o tome kako se u Briselu pregovora s Prištinom i šta se dešva, i zato to neće biti slučaj kada on dođe na njegovo mesto.

„Tokom briselskih pregovora napravljeno jako mnogo ustupaka a zauzvrat je dobijeno malo“, rekao je Jeremić i dodao da je skandalozno to što su te razgovore vodili nekompetentni ljudi.

Dodao je da će se zalagati da preambula ne izađe iz Ustava – odnosno da i dalje piše da je Kosovo sastavni deo Srbije

Naveo da će, ukoliko do dana kada bude polagao zakletvu ne bude osumnjičenih za Savamalu, tražiti ostavku ministra policije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here