Home U fokusu Ko su kandidati za predsednika – spisak sve duži

Ko su kandidati za predsednika – spisak sve duži

129
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Još je nepoznato ko će biti kandidat vladajuće koalicije na predstojećim predsedničkim izborima.

Odluka bi trebalo da bude saopštena sredinom nedelje. Sve su glasnije spekulacije da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti.

I dok se očekuje kandidat vladajuće stranke novinar B92 Filip Čukanović nas upoznaje sa kandidatima koji su svoju kndidaturu već najavili.

„Imamo paradoksalnu situaciju da imamo dva ozbiljna opoziciona kandidata koji nemaju svoje stranke. Jeremić malo bliže desno, Janković levom centru ali oni gađaju istu grupu. Korpus opozicionih birača od oko 20 osdsto i oni koji su neopredeljeni. Kada govorimo o Šešelju i Obradoviću oni imaju stranačku podršku i na kogu da računaju i plus procenat, dva tri, a svi drugi pripadaju grupi autsajdera za koje je teško očekivati da će napraviti dobar rezultat. Kad imate toliki broj kandidata svaki kandidat će da trpi jer neko uvek uzima glasove. Mnogo je lagodnija pozicija SNS jer imaju veliki rezervoar. Faktički oko 50 odsto glasova. ”, naveo je Bojan Klačar iz Cesida.

Ali ko će biti kandidat SNS-a? Vučić svakodnevno dobija istraživanja javnog mnenja za koga bi većina glasala i odluku će saopštiti sredinom nedelje.

U štampi se može pročitati da je snimio tri predizborna spota. Jedan u kom je on kandidat, drugi u kome podžava Nikolića i treći gde podršku daje nekom trećem. Za to vreme, koalicioni partner naprednjaka SPS ima jasnu formulu kako do pobede.

“Hoću da pobedim na izborima, neću da moja sudbina zavisi od nečije nerealne ambicije. Tako se igrao Tadić, Milosević, nadam se da neće Vučić. Ako će Nikolić da se kandiduje bez SNS samo napred u tom slučaju mi ćemo podrzati Vučića. Ako je kandidat Aleksandar Vučić mi ga podržavamo i mislim da imamo velike šanse da pobedimo u prvo krugu. Ako je kandidat neko drugi, ja sam kandidat u ime naše koalicije”, rekao je Ivica Dačić.

Zakonski, moraju da se raspišu početkom marta. Kampanja ne može trajati manje od 30 i više od 60 dana. Termin za prvi krug izbora pominje se 9. april ali sve cešće i druga polovina tog meseca.

Ovo je spisak kandidata koji su najavili kandidaturu, ali nesumnjivo će biti i duži.

1. Vuk Jeremić, nekadašnji ministar spoljnih poslova i predsednik generalne skupštine UN.

2. Saša Janković, zastitnik građana i kandidat koga je podržala DS.

3. Vojislav Šešelj, lider radikala koji se prošle godine vratio posle 13-godišnjeg boravka u zatvoru u Hagu i uspeo da uvede radikale u parlament.

4. Boško Obradović, lider Dveri, sebe predstavlja kao novog i svežeg kandidata.

5. Imamo i jednu damu. Danijela Sremac je predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu, organizacije koja se u Americi bori za prava Srba.

6. Iz Amerike dolazi i Vladimir Rajčić , filmski producent, koga javnost pamti i kao čoveka koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, koji je kasnije demantovao Trampov izborni štab.

7. Kandidaturu je najavio je i predsednik stranke „Aktivna Srbija“ analitičar Dušan Janjić.

8. Saša Mirković, nekadašnji član SNS i estradni menadžer, ima i svoju televiziju.

9. Aleksandar Popović, kandidat DSS-a . U dva navrata bio ministar u vladi Srbije.

10. Bratislav Jugović, bivši funkcioner Pokreta socijalista. Smatra da levica mora da ima svog kandidata.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here