Home Lokalni izbori „Slobodni stanari“ iz Niša podržali kandidaturu Saše Jankovića

„Slobodni stanari“ iz Niša podržali kandidaturu Saše Jankovića

190
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: Danas/ Nenad Đorđević

Udruženi pokret slobodnih stanara Niš (UPSS), koji je jedan od osnivača Građanskog fronta Srbije (GF), odlučio je večeras da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije. Za takvu odluku glasala je ubedljiva većina članova Skupštine, njih više od 70, dok su protiv nje glasala četiri, uzdržana su bila dva člana, a nekoliko članova napustilo salu u znak protesta. UPSS je četvrta od ukupno šest članica Građanskog fronta Srbije (GF) koja je odlučila da podrži Jankovića na predsedničkim izborima, nakon što su to već uradili Lokalni front Kraljevo, Ne da(vi)mo Beograd i Podržimo RTV. Predsednik UPSS-a Saša Kostić kazao je da je Upravni odbor Udruženja predhodno doneo jednoglasnu odluku da predloži Skupštini da podrži Jankovićevu kandidaturu jer je on „građanski predsednički kandidat“, podržale su ga druge članice GF-a, a u Apelu 100 i neposrednom razgovoru sa obećao je da će se između ostalog zalagati za pravnu državu, javni sektor koji neće biti bahat već raditi po zakonu i na korist građana, profesionalizaciju i departizaciju institucija i slobodu medija. On je kazao da UPSS ovakvom podrškom ne krši svoj Statut u kojem je navedeno da se on neće baviti partijskom politikom, a ne politikom uopšte.

Udruženi pokret slobodnih stanara Niš (UPSS), koji je jedan od osnivača Građanskog fronta Srbije (GF), odlučio je večeras da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Za takvu odluku glasala je ubedljiva većina članova Skupštine, njih više od 70, dok su protiv nje glasala četiri, uzdržana su bila dva člana, a nekoliko članova napustilo salu u znak protesta. UPSS je četvrta od ukupno šest članica Građanskog fronta Srbije (GF) koja je odlučila da podrži Jankovića na predsedničkim izborima, nakon što su to već uradili Lokalni front Kraljevo, Ne da(vi)mo Beograd i Podržimo RTV.

Predsednik UPSS-a Saša Kostić kazao je da je Upravni odbor Udruženja predhodno doneo jednoglasnu odluku da predloži Skupštini da podrži Jankovićevu kandidaturu jer je on „građanski predsednički kandidat“, podržale su ga druge članice GF-a, a u Apelu 100 i neposrednom razgovoru sa obećao je da će se između ostalog zalagati za pravnu državu, javni sektor koji neće biti bahat već raditi po zakonu i na korist građana, profesionalizaciju i departizaciju institucija i slobodu medija. On je kazao da UPSS ovakvom podrškom ne krši svoj Statut u kojem je navedeno da se on neće baviti partijskom politikom, a ne politikom uopšte.

– Imamo autoritarnu, arogantnu i autističnu vlast koja bi da ima monopol na bavljenje politikom, a da građani budu robovi. Ne pristajemo da budemo „idioti“- a to su svi ljudi koji se ne bave politikom, koja je zapravo svako javno delovanje. Ne želimo da se bavimo stranačkom politikom jer su političke stranke devastirale ovu zemlju, naš grad i nas kao građane. Srbija je na začelju Evrope, čitavi delovi zemlje se prazne, građani su na ivici egzistencije, mladi i obrazovani beže glavom bez obzira, a na javnim funkcijama su najgori među nama, oni sa kupljenim diplomama, koji bi da nas opljačkaju do kraja preko javnih komunalnih preduzeća i svaki drugi način. Naša kriza je izuzetno duboka i mi moramo da promenimo sistem- rekao je Đokica Jovanović, član UO UPSS-a i jedan od 11 članova grupe građana koja je zvanično kandidovala Jankovića.

Predstavnici UO su kazali da su oni i članovi njihovih porodica i do sada trpeli pretnje, šikanu i klevete, a da nakon javne podrške kandidaturi Jankovića očekuju da se one pojačaju. Kazali su da se „samo budale ne plaše“ takvih pritisaka, ali da „nema tog straha zbog kojeg su spremni da pristanu da budu gaženi“. Dodali su da očekuju da se mediji, koji su do sada ignorisali rad UPSS-a, „sada okrenu protiv njih“, podsećajući da su aktuelna vlast i režimski mediji zloupotrebili čak i tragično samoubistvo prijatelja Saše Jankovića, pretvarajući ga u „prostačku propagandu“.

Upravo je to „nerazjašnjeno ubistvo“ , koje Janković „nije objasnio“, bila jedna od primedbi članova Skupštine koji su se protivili podršci za njegovu predsedničku kandidaturu. Neki od prisutnih su izrazili bojazan da je ta podrška i „upadanje u zamku politizacije“, čega se ovo udruženje do sada čuvalo. UPSS je od osnivanja, pre više od dve godine, odbijalo svaku saradnju sa bilo kojom političkom strankom, insistirajući na funkcionisanju organa vlasti i javnog sektora u skladu sa zakonom i interesima građana, kroz organizovanje niza protesta, tribina, uličnih i drugih akcija, kao i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here