Home Izbori Vikend odluke o adutu za izbore

Vikend odluke o adutu za izbore

145
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić oči u oči o strategiji pred glasanje za prvog čoveka Srbije, jača pritisak SNS da se njihov lider upusti u trku. Dačić: Neću mesto predsednika Vlade
Konačna odluka o kandidatu SNS za predsednika Srbije pašće posle sastanka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića koji će biti održan najverovatnije tokom vikenda – saznaju nezvanično „Novosti“. Prema našim informacijama, kako stvari sada stoje, veće su šanse da Vučić u ime SNS i ostatka vladajuće koalicije uđe u trku za fotelju na Andrićevom vencu. O tome će se sledeće nedelje izjašnjavati i članovi predsedništva naprednjaka, među kojima je mnogo jača opcija po kojoj bi upravo njihov lider bio predsednički kandidat. Osim toga, ovu varijantu podupiru i istraživanja javnog mnjenja po kojima je aktuelni premijer apsolutni favorit i mogao bi da odnese pobedu već u prvom krugu.

KONAČNA odluka o kandidatu SNS za predsednika Srbije pašće posle sastanka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića koji će biti održan najverovatnije tokom vikenda – saznaju nezvanično „Novosti“.

Prema našim informacijama, kako stvari sada stoje, veće su šanse da Vučić u ime SNS i ostatka vladajuće koalicije uđe u trku za fotelju na Andrićevom vencu. O tome će se sledeće nedelje izjašnjavati i članovi predsedništva naprednjaka, među kojima je mnogo jača opcija po kojoj bi upravo njihov lider bio predsednički kandidat. Osim toga, ovu varijantu podupiru i istraživanja javnog mnjenja po kojima je aktuelni premijer apsolutni favorit i mogao bi da odnese pobedu već u prvom krugu.

Ovaj rebus bi Vučić trebalo da razreši u četiri oka sa Nikolićem, čiji su nastupi poslednjih dana ukazivali na to da se nije odrekao borbe za novi mandat. Ali ukoliko plod džentlmenskog dogovora bude njegovo odustajanje, pred Nikolićem je više opcija o kojima se zasada samo šuška. Tako je jedna od njih da se vrati na čelo SNS ili, čak, da se on i Vučić rotiraju na najvažnijim funkcijama u državi.

Da se višemesečna dilema u SNS približava raspletu, potvrdio je i potpredsednik stranke Miloš Vučević, koji je najavio da će naprednjaci do srede objaviti ko je njihov adut. On je rekao da je Nikolić „radio časno i pošteno“, ali da će njegov predlog biti da SNS kandiduje Vučića:

– To želi 99 odsto članstva stranke. Vučić ima samo jedan hendikep u odnosu na neke druge kandidate – to što oni imaju neograničeno slobodno vreme, a on svakodnevno radi, donosi teške odluke i rešava probleme građana.

I lider SPS Ivica Dačić insistira na tome da je Vučić jedini mogući zajednički kandidat vladajuće koalicije:

– Ne odlučuje se ovde samo o Nikoliću, već o svima nama. Imao sam mnoge predsednike koji su donosili pogrešne odluke u vezi s predsedničkim izborima. Mi hoćemo da pobedimo i zato podržavamo pobednika.

Dačić kaže da od Vučića neće tražiti mesto premijera u zamenu za podršku, a ankete koje pokazuju da bi Tomislav Nikolić mogao da pobedi i bez podrške SNS naziva – besmislenima:

– Jedva čekam da se Nikolić, kako piše po novinama, kandiduje bez podrške Vučića i vladajuće koalicije. To su besmislice koje imaju cilj da se dovede do toga da kandidat bude neko ko ne može da pobedi.

I dok je vlast sve bliže odluci o zajedničkom kandidatu, konačan broj opozicionih pretendenata na Andrićev venac još nije izvestan. Lider LDP Čedomir Jovanović pozvao je juče Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da se dogovore o tome da samo jedan od njih izađe na izbore kao zajednički kandidat opozicije:

– Građanska Srbija, ona koja je nezadovoljna Vučićem, u ove izbore želi da uđe pružajući podršku jednom kandidatu zato što od njega očekuje da osvoji maksimalan broj glasova koji bi bio osnova za pravljenje političke alternative nakon izbora.

Jovanović je rekao da će, u slučaju da ne dođe do dogovora o zajedničkom kandidatu, Glavni odbor LDP odlučiti o tome koga će podržati.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here