Home Izbori Kako će se kontrolisati finansiranje kampanja?

Kako će se kontrolisati finansiranje kampanja?

111
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Za finansiranje predsedničkih izbora Ministarstvo finansija izdvojiće oko 641 milion dinara ili oko pet miliona evra. Učesnici izborne trke moraće da obezbede i oko pola miliona dinara za overu potpisa birača. Najmanje 10.000 potpisa potrebno je za kandidaturu. Izbori za predsednika Srbije još nisu raspisani, a najavljeno je bar 13 predsedničkih kandidata.

Iako kampanja za predsedničke izbore u Srbiji zvanično nije počela, pojedini budući predsednički kandidati uveliko promovišu predizborne spotove na društvenim mrežama.

U kampanji, sudeći po video sadržajima, već su Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Saša Janković, Vladimir Rajčić iz Amerike i njegova sunarodnica Danijela Sremac.

„Nije tajna da većina kandidata sprovodi neke aktivnosti, da sprovode kampanju samo je pitanje da se utvrdi kojim sredstvima, iz kojih izvora i da li je sve kako zakon nalaže“, naglašava Bojan Klačar iz CESID-a.

„Kampanja se svodi na igru žmurke ili detekcije u smislu da dva kandidata opozicije, koji figuriraju kao ozbiljni kandidati opozicije, Janković i Jeremić, ne znaju ko će biti kandidat vladajuće koalicije i to je jedna vrsta taktiziranja i mislim koliko se oni afirmišu u kampanji, sa druge strane gube neku vrstu resursa“, ističe novinar Zoran Panović.

Izborna kampanja počinje od trenutka raspisivanja izbora. Od tada se u kontrolu uključuje i Agencija.

„To posmatranje vršiće preko svoje mreže posmatrača koji će biti raspoređeni po gradovima Srbije i to na način tako što će prikupljati informacije i sve podatke koji se odnose na aktivnosti političkih subjekata“, objašnjava Jelena Đorđević iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Činjenica je da već imamo kampanju pre kampanje, ali Agencija još nije u mogućnosti da na terenu prati aktivnosti.

„Agencija je vrlo izričita, javni resursi ne mogu da se zloupotrebljavaju u svrhu promocije političkih stranaka i istovremeno je teško pronaći tu finu razliku da li je došlo do kršenja ili ne. Sa druge strane imamo druge opozicione kandidate koji se faktički nalaze u kampanji i za koje je važno da se utvrdi kako se proces finansiranja obavlja. Da li se obavlja sve po zakonu ili ne“, kaže Klačar.

Maksimalna vrednost godišnje donacije nekog pojedinca za finansiranje izborne kampanje iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, a pravna lica mogu donirati 200 prosečnih mesečnih zarada.

U roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, učesnici podnose izveštaj Agenciji o troškovima izborne kampanje, odnosno poreklu, strukturi i visini sredstava prikupljenih i utrošenih iz javnih i privatnih izvora.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here