Home Predsednički izbori „Voleo bih to da vidim, da se Nikolić kandiduje bez SNS“

„Voleo bih to da vidim, da se Nikolić kandiduje bez SNS“

76
0
Ivica Dačić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da vladajuća koalicija još nije donela odluku o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore.

Ipak, kako kaže, njegova stranka ostaje pri stavu da će podržati kandidata koji ima šanse da pobedi u prvom krugu, a to je Aleksandar Vučić.

„Želim jasno da kažem i ponovim stav SPS-JS koji smo preneli i Aleksandru Vučiću. Mi smo u državnom interesu, ukoliko je stalo da imamo političku stabilnost, spremni da podržimo zajedničkog kandidata koji ima šanse da pobedi u prvom krugu. To znači da je kandidat Aleksandar Vučić“, poručio je Dačić gostujući na RTS.

On kaže da je čitao istraživanja i napise u medijima da Nikolić može da pobedi bez podrške SNS i Vučića i dodaje da „jedva čeka da se Nikolić kandiduje bez SNS-a“.

„To su besmislice koje imaju za cilj da se kandiduje neko ko ne može da pobedi. Voleo bih da to vidim, da se kandiduje bez podrške SNS-a i Vučića. U tom slučaju ja ću lično svom snagom podržati Vučića i pobediće u prvom krugu“, naglasio je lider SPS-a.

On kaže da stav SPS-JS ostaje da će podržati zajedničkog kandidata ukoliko to bude Vučić.

„Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu“, naglasio je on.

Upitan da li će za podršku tražiti mesto premijera on je rekao da je na toj poziciji već bio i da ne vidi razlog zašto bi to ponovo tražio.

„Ovde se ne odlučuje samo o Nikoliću već o svima nama. Imao sam mnoge predsednike koji su donosili pogrešne odluke u vezi predsedničkih izbora. Mi hoćemo da pobedimo nećemo da izgubimo, zato podržavamo pobednika“, zaključio je Dačić.

„Haradinaj ratni zločinac, vojska Kosova ne može bez Srba“

Ramuš Haradinaj želi sebe da predstavi kao političku žrtvu, a on je ratni zločinac, kaže Dačić i dodaje da Priština nema pravo po rezoluciji 1244 da formira vojsku Kosova i da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga.

„Oni ne mogu bez glasova Srpske liste da donesu takvu odluku. Na to nemaju pravo po rezoluciji 1244 i takva odluka je nelegalna. Po toj rezoluciji jedine oružane snage su UN – KFOR“, rekao je Dačić.

„Mi ćemo se svim svojim političkim sredstvima boriti protiv toga“, dodao je on.

On je dodao da Prištinu ne zanimaju stavovi UN, te da je pokušaj formiranja oružanih snaga Kosova dodatni faktor nestabilnosti i da će se Srbija boriti protiv toga svim političkim sredstvima.

Rekao je i da da ne veruje da će formiranje vojske Kosova biti tema dijaloga u Briselu, jer se tamo, kako je dodao, pokreću „samo teme koje Kosovu odgovaraju“.

Dačić je uveren da ne postoji mogućnost da poslanici Srpske liste glasaju za formiranje vojske Kosova.

„Ako poslanici glasaju u skladu sa interesima srpskog naroda koji živi na KiM onda neće glasati za formiranje vojske Kosova“, naglasio je on.

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja on je istakao da kosovski političar želi sebe da predstavi kao političku žrtvu što, kako kaže, nije tačno.

„On je ratni zločinac. Francuski sud odložio je odluku, zakazao novo ročište za 2. mart, tražeći nova dokumenta od srpske vlasti“, pojasnio je Dačić.

Dodaje da se političkim pritiscima pokušava da oslobodi ratni zločinac i da počinje da veruje da EU želi da legalizuje da su ratni zločini protiv srpskog naroda dozvoljeni i nekažnjivi.

„Nije reč o ratnim zločinima za koje je suđeno pred sudom u Hagu, već o zločinima počinjenim posle 1999. godine posle dolaska KFOR-a. Očekujemo da sud odluči po pravu“, rekao je Dačić.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u četvrtak uveče da Skupština Kosova hitno treba da odluči o formiranju Oružanih snaga Kosova, naglasivši da više nema vremena za gubljenje da se to i uradi.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here