Home Izbori Izbori još ni raspisani, kandidati se i dalje broje

Izbori još ni raspisani, kandidati se i dalje broje

93
0
Aleksandar Vuccich KZSS 53
Foto: Darko Ćirkov

Predsednički izbori nisu ni raspisani, a predizborna trka ne jenjava. Kako bi opozicija imala jednog kandidata, lider LDP-a Čedomir Jovanović, kako kaže, moli Vuka Jeremića i Sašu Jankovića da se dogovore ko će od njih odustati od kandidovanja. S druge strane, u vladajućoj koaliciji, iako još nemaju svog kandidata, kažu da će, ako se bude kandidovao, podršku dati Aleksandru Vučiću. Iako je nedavno govorio da nije isključeno da se i njegovo ime nađe na glasačkom listiću, Čedomir Jovanović danas poziva na ujedinjenje, kako kaže, građanske opozicije.

Predsednički izbori nisu ni raspisani, a predizborna trka ne jenjava. Kako bi opozicija imala jednog kandidata, lider LDP-a Čedomir Jovanović, kako kaže, moli Vuka Jeremića i Sašu Jankovića da se dogovore ko će od njih odustati od kandidovanja.

S druge strane, u vladajućoj koaliciji, iako još nemaju svog kandidata, kažu da će, ako se bude kandidovao, podršku dati Aleksandru Vučiću.

Iako je nedavno govorio da nije isključeno da se i njegovo ime nađe na glasačkom listiću, Čedomir Jovanović danas poziva na ujedinjenje, kako kaže, građanske opozicije.

„Nemam pravo da tražim od Jeremića i Jankovića, ali ih najiskrenije molim da sednu i porazgovaraju, građanska Srbija, ona koja je nezadovoljna Vučićem, u ove izbore želi da uđe pružajući podršku jednom kandidatu. Onda Janković i Jeremić, kao i oni koji su ih kandidovali, treba da sednu i porazgovaraju i izađu pred zemlju i kažu da su se dogovorili ko je taj za koga svi potom treba da glasamo“, kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

Kako će opozicija glasati? Jeremić i Janković za sada su podelili DS. Rukovodstvo te stranke traži od svojih lokalnih odbora da se pridržavaju odluka stranačkih organa. Zbog toga, potpredsednik DS Jovan Marković, kaže da je potpredsednik užičkog odbora te stranke, Slobodan Pajović, odlučio da vodi kampanju za Vuka Jeremića.

„Dilema Saša Janković ili Vuk Jeremić donekle izaziva određene probleme, ali odluke stranačkih organa obavezuju sve članove i mi ćemo sa punim kapacitetom podržati Jankovićevu kandidaturu. Oni koji drugačije misle, treba da napuste DS“, smatra Marković.

O jedinstvu govore i u vladajućoj koaliciji. Ali uz uslov. Tako u SPS-u tvrde da će podršku dati samo, ako kandidat bude Aleksandar Vučić.

„Naš stav je da podržimo Vučića ako bude kandidat. Jedva čekam da se Nikolić, kako piše po novinama, kandiduje bez podrške Vučića, SNS-a i vladajuće koalicije. To su besmislice koje imaju za cilj da se dovede do toga da kandidat bude neko ko ne može da pobedi. U tom slučaju ja ću lično svom snagom podržati Vučića i pobediće u prvom krugu“, navodi predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Dok se opozicija i vadajuća koalicija ne odluče ko će ih zvanično predstavljati na predsedničkim izborima, stiže još imena kandidata. Danijela Sremac poručuje da će biti nezavisni kandidat, precizirajući da se rodila u Srbiji, ali da od malena živi u Americi.

„Želim da narod Srbije ima iste prilike da napreduje u životu, kao što imamo u Americi gde sam odrasla i školovala se i gde svi mi da li žensko, muško, stariji ili mlađi svi živimo u sređenoj državi“, kaže Danijela Sremac.

Rok za raspisivanje predsedničkih izbora ističe 3. marta, što potencijalnim kandidatima ostavlja još mogućnosti da razmisle o svojoj kandidaturi.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here