Home Izbori Nikolić favorit na izborima i bez podrške Vučića i SNS-a

Nikolić favorit na izborima i bez podrške Vučića i SNS-a

66
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Kako se bliži 15. februar za kad su premijer i predsednik države obećali javnosti da će saopštiti ime predsedničkog kandidata SNS-a, sve se više u medijima spekuliše da bi Tomislav Nikolić u izbornu trku mogao da krene i bez podrške Vučića.

Sa podrškom SNS-a osvojio bi 50 odsto, bez te podrške znatno manje, ali bi opet bio bolji od svih ostalih takmaca, pokazuju rezultati istraživanja Medija Galupa.

Ni na Badnji dan, ni mnogo dana kasnije, a sada možda ni na Sretenje nećemo saznati da li je Tomislav Nikolić kandidat iza kog će stati naprednjaci. Poslednjiih dana predsednik države puni novinske stupce, uglavnom demantujući pisanje medija da izlazi iz izborne trke zarad ambasadorskog mesta.

“Očekujem iduće nedelje još ovih prljavština. To je moj život, sve vreme borba protiv nepravde, izmišljotina, najodvratnijih laži, sam protiv mnogih”, naveo je Nikolić u izjavi za “Večernje novosti”.

Čak i sam, odnosno bez podrške svoje matične stranke, Tomislav Nikolić bi mogao da pobedi na predsedničkim izborima, pokazuju rezultati istraživanja Medijum Galupa.

Ako bi nastupio kao samostalni kandidat Nikolić bi dobio 37,2 odsto, dok su u drugom krugu moguća tri scenarija, ali je Nikolić pobednik u svakom.

Ipak, najmanje razlike bilo bi između Nikolića i Vuka Jeremića, u drugom krugu sa Sašom Jankovićem aktuelni predsednik osvojio bi skoro duplo više glasova, dok bi se duel Nikolić – Šešelj završio sa 69 odsto prema 31 odsto u korist Nikolića.

Nema tog radikala koji u ovo istraživanje veruje. Sva su lažna i dokaz da se kampanja zahuktava, tvrdi funkcioner SRS-a Nemanja Šarović.

“Ta tzv. istraživanja javnog mnjenja ne služe da se zaista izmeri nečiji rejting, nego da se kreira javno mnjenje tako što vi obavite da u drugom krugu najveće šanse da pobedi Tomislava Nikolića ima Vuk Jeremić. Pa to je apsurdno”, ocenjuje Šarović.

List Danas piše da bi u slučaju Nikolićevog samostalnog nastupa, došlo do raskola u vladajućoj stranci. Da ide sam bilo bi čudno, da idu i Nikolić i Vučić – krajnje nerazumno, kaže urednik u NIN-u Nikola Tomić.

“Svaki racionalni ishod govori da će Nikolić ili biti ‘kompenzovan’ za svoje odustajanje od izborne trke u korist Vučića i da će dobiti ‘bogatu otpremninu’, ili da će on biti kandidat”, očekuje Tomić.

Za svaku od tih opcija, piše Blic, premijer je već snimio predizborni spot – u jednom podržava Nikolića, u drugom se lično kandiduje, dok je treći takav da se može emitovati ko god da bude kandidat SNS-a. A ko će to biti, dodaje Blic, znaće se u nedelju. Odlučiće čarobna predizborna reč – istraživanje.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here