Home Izbori Jeremić: Da sam kandidat NATO, danas bih bio gensek UN

Jeremić: Da sam kandidat NATO, danas bih bio gensek UN

124
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić rekao je za Sputnjik da bi pobedio na izborima za genseka UN da je “NATO kandidat“.

On je istakao da će naredne nedelje objaviti program s kojim će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije.

“Snažno podržavam vojnu neutralnost, ako postanem predsednik Srbije založiću se za to da ona uđe i u Ustav, tako da više ne bude samo politički slogan“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, najveći problem ljudima u Srbiji je činjenica da se teško dolazi do posla.

“I generalno, ekonomska i svaka druga perspektiva ljudi u ovoj zemlji, po onome što sam čuo putujući po Srbiji, nije nešto sa čim bismo mogli danas da se ponosimo. To je prva stvar koju treba menjati. Moramo da omogućimo ljudima u ovoj zemlji da počnu da rade. Mnogi govore da smo lenj narod, da moramo da menjamo običaje i svoju svest. Ja smatram da smo mi vredan narod, dobro kvalifikovan, ali da je potrebno promeniti sistem koji onemogućuje obične ljude da dođu do posla i zarade za dostojanstven život svoje porodice. Sve promene počinju iz glave i od glave, i zato verujem da su izbori za predsednika jedna od ključnih vododelnica koje su pred nama“, kaže Jeremić.

Na konstataciju Sputnjika da jedni tvrde da je kandidat NATO, a drugi da je ruski čovek, kaže da što se tiče Zapada i NATO, da postoji istina u tim tvrdnjama, da bi danas verovatno bio generalni sekretar UN.

“A ne neko ko je završio na drugom mestu na tim izborima uz veliki broj glasova širom sveta, među kojima je bio i glas Rusije, za koji sam izuzetno zahvalan. To je bila podrška koja je od prvog do poslednjeg kruga bila neupitna, i to je nešto što smatram da odražava i odnose Srbije i Rusije, a i jednu vrstu poverenja koje smo godinama gradili ministar Lavrov i ja i drugi državni funkcioneri. Pitanje odnosa Rusije i Srbije nije pitanje toga da li će biti ova ili ona partija na vlasti, to je naprosto jedna vrsta konstante, i kao predsednik Srbije zalagaću se za negovanje i unapređivanje odnosa Srbije i Rusije. Ali ja sam pre svega neko ko je zastupao interese Srbije i interesi Srbije su jedino što imam na stolu. Pokušaji svrstavanja mene i moje politike na ovu ili onu stranu su naprosto zlonamerni“, naveo je Jeremić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here