Home Izbori Andrejić: Procenat glasova Jankoviću – barometar normalnosti

Andrejić: Procenat glasova Jankoviću – barometar normalnosti

150
0
Božidar Andrejić - Srbija izbori
Foto: N1

Kakav god rezultat da Saša Janković postigne na predsedničkim izborima, to će biti barometar normalnosti ove zemlje, ocenjuje novinar lista Danas Božidar Andrejić.

“Procenat glasova koji Janković dobije govoriće da je u tom procentu naša zemlja normalna”, ocenio je Andrejić gostujući u Novom danu na N1.

Zaštitinik građana u ostavci Saša Janković ulazi u predsedničku trku sa dobrim rezultatima, smatra Andrejić, dodajući da je sudeći po svemu on nesporan lik i čovek.

On je rekao da veruje da će taj kandidat u kampanji probati da se na politikološki, dublji, strukturni način da se bavi time kako nam je režim oteo državu, kako je ugrožen politički sistem, ukoliko smo “ikada i imali zaokružen nekakav sistem”.

„Baviće se tim temam na dubinski, ne dnevno-politički način. U tom smislu, čini mi se da od ovih koji su ga podržali do sada, koji trče pred rudu dnevno-političkim fazonima tipa ‘ua Vučić’ možda može imati štete”, kazao je novinar i dodao je da bi voleo da ga predstavnici stranaka koji podržavaju Jakovića više prate, nego da mu pomažu svojim političkim floskulama.

Janković u nastupu ima već nešto što dugo nismo videli, a to je državnička umerenost, rekao je Andrejić.

On je ocenio da Janković pažljivo povlači korake i da će sigurno otvarati i pitanja odnosa u regionu, i podsetio da je na prijemu povodom 10 godina rada institucije Zaštitnika građana, bila prisutna i njegova koleginica iz Hrvatske. „To je već neki znak šta Janković namerava da radi. To jeste znak da razmišlja o regionu”, kazao je.

To što se niko od predstavnika vlasti nije pojavio na “oproštajnom” prijemu Zaštitnika građana, Andrejić ocenjuje kao očekivano.

“Ali nije tu stvar o Jankoviću već je izražen dublji stav. Ovaj režim ne zanima ombudsman, ne zanimaju ga te stvari, oni veruju da je to neki geometar”, kazao je.

O drugim predsedničkim kandidatima

Andrejić smatra da se biračko telo Vuka Jeremića i Saše Jankovića nekim delom preklapa, ali da su Jankovićevi birači „svakako oni ljudi koji mogu da prozru izvesno sedenje na dve stolice Vuka Jeremića“.

Ocenio je da je vrlo problematična, netačna i defetistička teza da će, ako se kandiduje, Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora.

“Otkud to, otkud ta teza. Možda će biti teško, ali moguće je buđenje apstinenata“, rekao je i dodao da veliki deo birača mogu da odnesu i Jeremić i Janković i Vojislav Šešelj.

Rekao je da ne zna ko će biti kandidat SNS-a, ali da očekuje da bi se u drugom krugu mogli naći Šešelj ili Jeremić, ukoliko „ne doživimo iznenađenje“.

Veruje da će premijer smisliti neki „trik“ ukoliko odluči da se kandiduje, poput rekonstrukcije vlade, „šarenog voza ili dugih cevi“, kako kaže, da „dokaže da nas je spasao“.

„Ova vlast nas stalno gura u neke tesne cipele, pitamo se šta će biti sa vladom i onda stigne neko spasonosno rešenje – rekonstrukcija, i padne nam kamen sa srca”.

Ocenio je i da između premijera i predsednika Tomislava Nikolića mora da postoji dogovor oko izlaska na izbore i da manje veruje u „teranja inata“ po tom pitanju.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here