Home Izbori Zukorlić razmišlja da se kandiduje za predsednika Srbije

Zukorlić razmišlja da se kandiduje za predsednika Srbije

197
0
Muamer Zukorlić - Srbija izbori
Foto: Danas/ FoNet/ IZ

* Imamović: Očekujemo od predsedničkih kandidata da podrže naših deset principa * Hasani: Albanci očekuju veću integraciju u državne i opštinske organe vlasti

Stranke nacionalnih manjina još nisu odlučile kog predsedničkog kandidata će podržati na predsedničkim izborima.

Svi čekaju, kako navode, koga će predložiti Srpska napredna stranka i zato će odluku o podršci doneti za dvadesetak dana, nakon razgovora sa potencijalnim predsedničkim kandidatima. U iščekivanju odluke SNS Muamer Zukorlić, lider BDZ, uveliko razmišlja i o sopstvenoj kandidaturi. Predstavnici stranaka manjina uvereni su da će članstvo njihovih stranaka stati iza svake stranačke odluke, kakva god ona bila.

Poslanik PDD Fatmir Hasani kaže za Danas da postoji velika verovatnoća da njegova stranka, kao deo vladajuće koalicije, podrži i predsedničkog kandidata koga predloži SNS. „Mi smo već razgovarali sa premijerom Vučićem, ali dogovor bi trebalo da bude postignut tokom sledećeg susreta. Tek posle 15. februara PDD će zauzeti konačni stav, a tada će se znati i kog predsedničkog kandidata će podržati vladajuća koalicija“, kaže Hasani, koji nije mogao da nam odgovori da li će ostale stranke Preševa, Bujanovca i Medveđe pozvati građane da bojkotuju predsedničke izbore i kako će građani reagovati na to.

Hasani kaže i da podrška predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije, ma ko on bio, zavisi i od ispunjenja nekih uslova. „Mi jesmo deo vladajuće koalicije, ali očekujemo mnogo veću integraciju Albanaca u vladajuće strukture, državne, ali i opštinske“, pojašnjava Hasani.

I SDA Sandžaka ima uslove za sve predsedničke kandidate. „Onaj ko prihvati naših deset proklamovanih principa koje smo nedavno usaglasili sa LDP, dobiće podršku SDA Sandžaka na predsedničkim izborima. Među dogovorenim principima nalaze se dalja demokratizacija društva, jačanje institucija, promocija tolerancije, slobode govora, nova regionalna politika, kao i priznavanje svih presuda koje se tiču sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. SDA se zalaže i za ubrzanje pristupanja EU i NATO, za definisanje statusa Sandžaka, rešavanje statusa Kosova uz uvažavanje realnosti i princip razumevanja specifičnosti na kojima je napravljena Bosna i Hercegovina“, kaže za Danas Enis Imamović, funkcioner SDA.

SDA, kako tvrdi Imamović, neće nikoga vući za rukav, ali očekuje da će se svi predsednički kandidati izjasniti o njihovih deset principa. „Ako im je značajna naša podrška, oni će odgovoriti potvrdno na naše principe“, kaže Imamović.

Na pitanje postoji li mogućnost da Čedomir Jovanović, lider LDP, bude njihov predsednički kandidat, s obzirom da podržava sve principe i da najavljuje moguću kandidaturu, Imamović odgovara da o tome zaista nisu razgovarali, niti je Jovanović tokom nedavnog susreta spomenuo kandidaturu.

I Muamer Zukorlić, lider BDZ, čeka odluku SNS o predsedničkom kandidatu. „Imamo tri varijante pred nama. Varijanta A je da se ja kandidujem za predsednika Srbije, druga je da podržimo Vučića ako se kandiduje i treća da ne podržimo nikoga. Uvek je najverovatnija varijanta A“, kaže Zukorlić za Danas. On dodaje da će se sam kandidovati ukoliko Tomislav Nikolić bude predsednički kandidat SNS.

Na pitanje zašto Nikolić nije po volji BDZ, Zukorlić odgovara da je sa „Tomom sve u redu“, ali da zbog same činjenice da će u toj varijanti postojati drugi krug, njegov interes je da sam vodi predsedničku trku u prvom krugu.

„To je odlična šansa za edukacijsku promociju politike pomirenja koju ja zastupam. Ne očekuje senzacionalne rezultate na izborima, ali svako ko se kandiduje ne isključuje mogućnost ulaska u drugi krug, jer bi u suprotnom poručivao „nemojte me glasati“. Ukoliko Nikolić uđe u drugi krug, najverovatnije ćemo ga onda podržati. Međutim, ukoliko se Aleksandar Vučić kandiduje za predsednika, manje su šanse da se ja kandidujem zato što pretpostavljam da bi Vučić imao za cilj pobedu u prvom krugu i da bi verovatno od političkih partnera tražio da ga podrže još u prvom krugu“, kaže Zukorlić. On dodaje da svemu tome treba da prethodi jedan precizan dogovor. Upitan da li će Bošnjaci podržati svaku odluku koju on bude doneo o predsedničkim izborima, sagovornik Danasa kaže da hoće i da će glasati u skladu sa njegovim apelom.

Pastor: Bićemo aktivni i u kampanji
Balint Pastor, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara, ističe da se nada da će pripadnici mađarske nacionalne manjine pozitivno odgovoriti na njihov poziv za kog kandidata da glasaju. „Detaljno ćemo im na terenu objasniti i obrazložiti stav koji će biti donet na našim stranačkim organima. Bićemo aktivni i u kampanji“, kaže Pastor za Danas. On dodaje da uskoro očekuje razgovor sa SNS i da se nada da će se dogovoriti. SVM će odluku doneti na stranačkim organima i Pastor zato ne želi da prejudicira eventualnu odluku. Napominje, ipak, da postoji velika verovatnoća da će SVM, ukoliko vladajuća koalicija bude imala jednog kandidata, tog kandidata podržati.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here