Home Izbori Saša Janković podneo ostavku, kandiduje se za predsednika

Saša Janković podneo ostavku, kandiduje se za predsednika

118
0

Beograd — Dosadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je podneo ostavku na funkciju ombudsmana i da je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije. Janković je dodao da ga je do sada podržalo osam stranka i pokreta i da očekuje pobedu na predsedničkim izborima.

Na pitanje da li očekuje podršku i nekih drugih stranaka i pojedinaca, Janković je rekao da očekuje podršku svih ljudi koji su usvojili sistem vrednosti poštovanja Ustavom garantovanih ljudskih prava, za koji se i on zalaže.

Janković je pozvao građane da izađu na predsedničke izbore i ocenio da je njihovo učešće veoma značajno kako bi institucije ponovo obavljale svoju funkciju.

„Građani, izađite, vaša je država. Borite se da je vratite“, rekao je Janković.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da podrži Vuka Jeremića ako ne uđe u drugi krug izbora, Janković je rekao da se svako kandiduje da bi pobedio i da će o tome govoriti kada dođe vreme.

Janković je rekao da smatra da Vuk Jeremić svakako pripada grupi opozicionih kandidata, ali da bi mu, kada bi smatrao da su toliko politički slični, podršku pružio već sada.

Govoreći o svom dosadašnjem radu, Janković je rekao da je ponosan na hiljade rešenih slučajeva, ali i na to što je pokazao da institucije mogu da zasluže poverenje građana i da institucije „mogu i da se grade“ a ne samo da se ruše.

Janković je rekao da veruje će se u aprilu, u Pionirskom parku, u Beogradu ponovo obratiti novinarima nakon pobede na izborima.

Svoju odluku o ulasku u predsedničku trku Janković je danas saopštio u Pionirskom parku, na istom mestu na kojem je dao prvu izjavu 2007. godine kada je prvi put stupio na dužnost zaštitnika građana, u trenutku kada je institucija postojala samo na papiru.

Kada su oni koji ga prate na Tviteru primetili tu „slučajnost“, Janković je odgovorio: „Nije bilo slučajno. Tu ću se treći put, verujem, obratiti novinarima i u aprilu, posle pobede“.

On je rekao da je institucija zaštitnika građana veoma važna, zbog čega bi je trebalo očuvati, ali da su veoma važne i druge nezavisne institucije, pravosuđe, institucija predsednika i druge.

Janković je rekao da je odredio svog zamenika Miloša Jankovića da obavlja tu funkciju, dok skupština ne izabere novog ombudsmana, a da su u toj instituciji ostale da rade i stručne službe. Takođe je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić bio pogodan za funkciju novog zaštitnika građana.

Na pitanje o tome da li je pre više od 20 godina u njegovom stanu „iz njegovog pištolja ubijen jedan student“, Janković je kratko odgovorio: „Ne“.

Janković je, nakon što je s novinarima razgovarao ispred Narodne skupštine, sačekao autobus i otišao.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here