Home Izbori Radeta: Borba Šešelja i Vučića biće teška i ozbiljna

Radeta: Borba Šešelja i Vučića biće teška i ozbiljna

66
0
Vjerica Radeta - Srbija izbori
Foto: N1

Radikali su uvereni da će Vojislav Šešelj biti u drugom krugu izbora, a da li će i pobediti zavisi od toga ko će biti kandidat vladajuće većine, rekla je funkcionerka SRS Vjerica Radeta gostujući u Novom danu.

Radeta kaže da Šešelj ima sve uslove da pobedi na predsedničkim izborima, jer mu do sada poznati predsednički kandidati „ne mogu prići ni u kom pogledu“.

„Ako kandidat bude bilo ko osim Aleksandra Vučića – borba će biti laka. Ako kandidat bude Aleksandar Vučić borba će biti teška i ozbiljna“, rekla je Radeta.

N1: Koga bi podržala SRS ako Šešelj ne uđe u drugi krug?

Radeta: Ne razmišljamo o tome, to je nemoguće.

Ona ističe da je zanimljivo da mediji Vojislava Šešelja ne opisuju kao opozicionok kandidata već u svojim izveštajima govore o „kandidatu opozicije i kandidatu radikala“.

Vojislav Šešelj je nedavno protivkandiate u jednom intervjuu nazvao narkomanima, a kasnije objasnio da takva retorika nije sporna ako je tačna. Radeta kaže da je neosporno da je Šešelj neke kandidate nazvao narkomanima, ali dodaje da mediji pokušavaju da iskrive tu izjavu.

„Obaveza predsedničkog kandidata je iznese sve što zna o protivkandidatima. Da li se takva retorika nekome dopada ili ne, pitanje je ličnog ukusa. Ali birači moraju da znaju sve o svakom kandidatu. Vojislav je to rekao jer ima informacije, on ima dokaze koje može da predoči u nekom odsudnom trenutku. Šešelj se ne plaši onoga što drugi mogu da kažu“, ističe Radeta.

Velimir Ilić je, s druge strane, Šešelj nazvao „tatom zemunskog klana“. Funkcionerka SRS kaže da lider radikala to nije iako je tačno da je imao nekoliko susreta sa pripadnicima zemunskog klana.

„On to nije krio ni tada, ni sada. On je bio opozicioni političar, a oni su mu bili interesantni zbog određenih informacija“, objašnjava Radeta i odbacuje optužbe da je lider radikala primao novac od vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, kao i da su „zemunci“ učestvovali u razbijanju demonstracija građana u Zemunu.

Govoreći o zastupljenosti opozicionih kandidata u medijima, Vjerica Radeta kaže da bi svi kandidati morali da budu podjednako zastupljeni na javnom servisu, ali da to nije situacija i ne veruje da će biti. U debati bi volela da vidi duele Šešelja i kako kaže, najozbiljnijih predsedničkih kandidata – Saše Jankovića, Vuka Jeremića i kandidata vladajuće većine.

Upitana za duel Šešelj-Vučić, ona odgavara da ga pred prvi krug izbora sigurno nećemo videti, a da bi pred drugi krug bio obavezan.

Govoreći o slučaju iz Vršca gde je roditeljima malih džudista trener kluba savetovao da glasaju za SNS, Radeta kaže da je u pitanju skandal ko god da je odgovoran za njega – sam trener ili stranka.

„Činjenica je da godinama unazad oni koji imaju vlast na republičkom nivou to zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama. Ovo nije stvar prljave kampanje, već kršenje zakona. Za to se krivično odgovara, samo kad bi nam funkcionisale institucije sistema“, ističe Radeta.

Šešelj i odnosi u regionu

Predstavnici Srba i Albanaca noćas su postigli sporazum o zidu u Kosovskoj Mitrovici, a direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić, rekao je da iza postizanja dogovora stoje diplomatski napori premijera Aleksandra Vučića.

Vjerica Radeta kaže da Vojislav Šešelj, ako bi postao predsednik Srbije, ne bi pregovarao sa predstavnicima kosovskih vlasti, već bi „zamrzao situaciju“ i pokušao da rešavanje problema vrati na teren Ujedinjenih nacija. Veruje da bi u tome imao pomoć Rusije.

„Šešelj kao predsednik će biti skoncentrisan na saradnju sa Rusijom. Uvereni smo da bi se problem Kosova mnogo lakše rešavao kada budemo ozbiljno ušli u integraciju sa Rusijom. Put bio bio da se trenutno stanje zamrzne. Verujemo da će biti dobra komunikacija između Trampa i Putina, što nama ide na ruku. Verujemo da je to put kojim bi mogli da izađemo iz krize“, objašnjava Radeta.

Upitana kakvi bi bili odnosi sa Hrvatskom u slučaju da Šešelj bude predsednik, ona kaže da ne bi bilo nikakve političke komunikacije dok se ne oslobodi okupirana Republika Srpska Krajina.

„To ne bi značilo sukobe, mi nikada nismo izazivali sukobe. Svaka okupirana zemlja teži da se jednog dana oslobodi okupacije. Verujemo da će se sve to što je naša ideologija realizovati za stolom. Nikada rat nismo želeli i izazivali, ne želimo ni sada“, naglašava funkcionerka SRS.

Objašnjavaju zamišljeni odnos premijera Vučića koji je proevropski nastrojen i predsednika Šešelja, koji je protiv članstva u Uniji, Radeta podseća da su ovlašćenja predsednika i premijera Ustavom odvojena, a da bi Šešelj igrao ulogu kontrolnog mehanizma.

„Šešelj kao predsednik bi doprineo stabilnosti vlade, mešao bi se u svoj posao, jer predsednik ima neku vrstu kontrolnog mehanizma. Ne bi tek tako prolazili zakoni koji se nama serviraju, što predsednik ne pročita, a potpiše. Šešelj bi se time ozbiljno bavio“, kaže Radeta.

Dodaje da ne bi smetao Vladi u onome što je za Srbiju dobro, ali da bi javno žigosao ono što je za državu loše.

„Valjda bi onda i Vučić shvatio da nema šta da traži u EU i da treba da se prikloni politici Šešelja“, dodaje Radeta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here