Home Izbori Jeremić: Veštačko dizanje tenzija na Kosovu

Jeremić: Veštačko dizanje tenzija na Kosovu

40
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92

Zaječar — To što se u poslednjih nekoliko nedelja dižu tenzije oko Kosova je direktna koordinacija Hašima Tačija i Aleksandra Vučića i to zbog predstojećih izbora.

To je ocenio predsednik Centra za međunarodnu saradnju iodrživi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić.

On je naglasio i da ekonomski problemi pokušavaju da se zamagle veštačkim dizanjem tenzija.

„Kada hoćete da zamaglite ono što se dešava, a to je da nezaposlenost raste, bez obzira šta govore fingirane statistike, i da iz ove zemlje desetine hiljada mladih i radno sposobnih ljudi beži glavom bez obzira, onda prepredsedničkih izbora napravite tenziju sa Kosovom, a ne postoji ni jedan jedini razlog da se to dešava sada“, rekao je Jeremić odgovarajući na pitanja građana Zaječara.

Jeremić je naglasio da je takav način ponašanja već poznat na ovim prostorima, jer su se tako ponašali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman devedesetih kada su želeli da učvrste svoju vlast na period od deset godina, što se i dogodilo.

„E sada Tači i Vučić žele da učvrste svoju vlast za narednih 10 godina.Kada su u Briselu zdrave se i dogovaraju iza zatvorenih vrata, a kada se vrate drže dramatične sastanke – u našem slučaju premijer leti helikopterom u Rašku i poziva gradonačelnika sa severa na konsultacije“, rekao je Jeremić.

„To je neodgovorno ponašanje, praćeno neodgovornim vođenjem pregovora u Briselu koje vlast naziva rezultatom 5:0. Ako je 5:0 za nas na Kosovu pitam sešta bi bilo kada bi Albanci smanjili na 5:1. To bi bila katastrofa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, odgovarajući na pitanja građana, rekao da ne zna odakle novac kojim se plaćaju strani savetnici premijera, ali da mu je izbor savetnika više nego problematičan.

„Kada imate savetnike kao što je Toni Bler, ne treba da vas čudi zašto premijer jedne zemlje odluči da ode u Ameriku i mesec dana pre pobede Donalda Trampa se aktivno uključi u kampanji Hilari Klinton“, rekao je Jeremić.

„U septembru je naš premijer učestvovao u kampanji sa njenim mužem Bilom Klintonom i gradonačelnikom Srebrenice i to bi moralo da bude plaćeno. Ne samo što je učestvovao u kampanji već je platio da bi učestvovao u kampanji Hilari Klinton. Ko je to platio, da li on, njegov kum ili neka kompanija koja zauzvratdobija zemlju u zakup bez tendera ili neko četvrti, na to pitanje ne mogu davam odgovorim, ali da se spoljna politika vodi amaterski i na nekompetentannačin – to vam potpisujem“, naglasio je Jeremić.

Jeremić je ukazao da Blerovi saveti ne mogu biti u interesu zemlje, jerje bivši britanski premijer dobro pokazao šta misli o Srbiji 1999. godine.

„Da li vi mislite da je Bler svoje mišljenje o Srbiji promenio od trenutkakada nas je bombardovao. Nije. Onda zamislite šta sada savetuje našeg premijera.Ako budem predsednik Srbije neće više biti Blera u Srbiji, to mogu da vam obećam“, naglasio je Jeremić razgovarajući sa građanima Zaječara.

Izvor: www.b92.net