Home Izbori Kažnjeni poslanici DJB, SDS i Nove stranke

Kažnjeni poslanici DJB, SDS i Nove stranke

124
0
Foto: Rts/ Tanjug

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je novčane kazne poslanicima Saši Raduloviću (DJB), Marku Đurišiću (SDS) i Zoranu Živkoviću (Nova stranka) zbog ometanja rada na sednici parlamenta.

Saši Raduloviću su izrečene tri novčane kazne na osnovu mera izrečenih na tri različite sednice parlamenta i to jedna od 6.829 dinara, što je 10 odsto od poslaničke plate i dve od 13.659 dinara ili 20 odsto od poslaničke plate.

Predsednik Administartivnog odbora Aleksandar Martinović (SNS) objasnio je da se kazne u takvim slučajevima ne sabiraju već se poslaniku izriče najviša.

Poslanik SDS-a Marko Đuršić kažnjen je sa 10 odsto od plate (6.829 dinara), a lider Nove stranke Zoran Živković sa 40 odsto od plate (27.319 dinara).

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić negodovao je zbog odluka, ističući da će ovaj saziv parlamenta biti upamćen po tome što je velikom broju poslanika, a pre svega onih iz opozicije, izrečena novčana kazna.

„Apelujem na kolege da nađemo neko rešenje i da u narednom periodu predsedavajući što manje posežu za ovakvim kažnjavanjima“, rekao je Mirčić na sednici odbora.

Navodeći da ne želi personalno da brani bilo koga od kažnjenih poslanika, Mirčić je rekao da bi u skupštini trebalo da se uspostavi jedna normalna atmosfera.

„Razumem da mora i ovako da se postupi, ali postoji jedna mogućnost, a to je da predsedavajući odredi pauzu kada atmosfera postane uzavrela“, ukazao je Mirčić.

Odgovarajući Mirčiću Martinović je primetio da se niko od poslanika ne kažnjava zbog iznetog mišljenja već zbog ponašanja koje ne priliči parlamentu, o čemu, dodao je, svedoče i stenografske beleške.

Nezadovoljstvo zbog kažnjavanja iznela je i Tatjana Macura (DJB) koja smatra da se „prave situacije da bi se neko kaznio“.

Predsednik Administrativnog odbora objasnio je da je Radulović tražio da replicira Marjanu Rističeviću, a da čak nije ni bio u sali dok je Rističević govorio.

Osvrnuo se i na to što poslanici DJB-a prilaze klupama u kojima sede naprednjaci, navodeći da u tim prilikama poslanici pokreta Saše Radulović dobacuju i vređanju poslanike SNS-a.

„Imate pravo da prođete gde hoćete, ali je logično da izaberete najbliži izlaz, ali ono što je problem je što vi kad prolazite dobacujete, vređate i izgovarate reči koje građani ne mogu da čuju. Nije prijatno kad prođe predsednik vašeg pokreta i kaže nam, đubre, lažovi, prevaranti“, obratio se Martinović Macuri i dodao da je uveren da DJB takvim ponašanjem želi da izazove incident u parlamentu zarad političkog marketinga.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here