Home Intervjui Dačić je želeo Jeremića u SPS-u

Dačić je želeo Jeremića u SPS-u

193
0
Dijana Vukomanović - Srbija izbori
Foto: Politika

Ružićeva retorika počinje da liči na retoriku Julovog ministra za informisanje Gorana Matića, koji je pred pad Miloševića u svemu video zavere i zaverenike

Mene u SPS nisu učlanili ni Ivica Dačić, ni Branko Ružić, već sam se sama učlanila – slobodnom voljom sam stupila u članstvo 1998. i slobodnom voljom sam izašla 2016. godine. Nisam više htela da trpim Dačićev kurs rijaliti politike, gde su visoki funkcioneri partije producirani po tabloidima, umesto da u javnosti govorimo o socijalno-ekonomskim temama, kaže za „Politiku” narodna poslanica Dijana Vukomanović, bivša visoka funkcionerka Socijalističke partije Srbije, koja sada podržava predsedničku kandidaturu Vuka Jeremića.

Iako je napustila SPS početkom oktobra, tek sad je između nje i bivših kolega (konkretno Dačića i Ružića) planuo ozbiljniji medijski sukob. Dačić objavljuje rat Jeremiću, zbog nje i njenog mandata kaže da ga je izdala, a Ružić poručuje da je bila Dačićeva „kadrovska greška”.

Osećate li se kao „izdajnik”, to jest osećate li bilo kakvu krivicu zbog napuštanja SPS-a i priklanjanja opozicionom predsedničkom kandidatu?

Priznaćete da nije tako često da visoki funkcioner vladajuće partije napusti partiju i pređe u opoziciju. „Politički miraz” koji ostavljam SPS-u su dva reformska programa: iz 2010. i 2014. i ozbiljna, detaljna analiza rezultata izbora 2008–2016. godine. Ja sam svojim radom zaslužila poslanički mandat u proteklih šest godina. Kako mogu biti izdajnik zbog podrške Jeremiću kada je i sam Dačić razmišljao i testirao ideju da zove Vuka Jeremića da pređe u SPS? Dačić vrlo dobro zna iz istraživanja javnog mnjenja da Jeremića podržavaju birači SPS-a. Iz tih razloga sada, četiri meseca nakon mog odlaska, kreću napadi Dačića i Ružića na mene – boje se sopstvenih birača.

Ružić navodi da ste možda „po zadatku” kod Jeremića…

Ružićeva retorika počinje da liči na retoriku Julovog ministra za informisanje Gorana Matića, koji je pred pad Miloševića u svemu video zavere i zaverenike. Neka se Ružić i ostali koncentrišu na probleme unutar SPS-a, a ne izvan njega.

Mislite li da bi odnos vaših bivših kolega iz SPS-a bio drugačiji da ste se priključili, recimo, SNS-u?

Naravno, ćutali bi, kao što ćute i za preletanje nekih lokalnih funkcionera SPS-a, pa čak i čitavih lokalnih odbora u SNS i kod Vulinovih socijalista. SPS nije „vlasnik” poslaničkih i odborničkih mandata, ni po Ustavu, ni po zakonu, i oni to vrlo dobro znaju.

Deklarišete se kao levičar. Šta je levičarsko kod Vuka Jeremića?

Vuk Jeremić nije tipični levičar, ali jeste socijaldemokrata. Već u njegovim dosadašnjim javnim izjavama i nastupima širom Srbije, Jeremić stavlja jak naglasak na socijalno-ekonomske teme: smanjenje plata i penzija, nedovoljnu podršku poljoprivrednicima, probleme nezaposlenosti i masovni odlazak mladih ljudi iz Srbije. S druge strane, poslanici SPS-a u skupštini i dalje disciplinovano podržavaju rigoroznu politiku štednje i MMF-ov diktat kontrole budžetskog deficita na račun standarda građana. Zbog toga SPS gubi podršku tradicionalnog biračkog tela. Cena koalicije SPS-a i SNS-a je isuviše visoka – i može da dovede do potpunog gubljena partijskog i ideološkog identiteta SPS-a.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here