Home Izbori Bajatović: Ili Vučic kandidat, ili „cvetna revolucija“

Bajatović: Ili Vučic kandidat, ili „cvetna revolucija“

52
Bajatović - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Ceo SPS je veoma jasan i smatra da bi, zarad jedinstvenog nastupa vladajuće koalicije, kandidat na predsedničkim izborima trebalo da bude Aleksandar Vučić.

To je izjavio potpredsednik SPS Dušan Bajatović.

„Vučić će najlakše objediniti i pomiriti interese svih koalicionih partnera. A moje lično mišljenje je da je verovatnoća da se paralelno održe i vanredni parlamentarni izbori veoma mala“, rekao je Bajatović za Sputnjik.

Komentarišući pitanje da je predsednik SPS Ivica Dačić izjavio da vladajuća koalicija pregovara o nastavku saradnje sa SNS-om i šta to konkretno znači, Bajatović kaže:

„Vlast u kojoj je i SPS premašila je 65 odsto podrške u parlamentu, možda se približimo i dvotrećinskoj većini… U prethodnih pet godina smo primenili vrlo teške ekonomske mere, ali smo zadržali integritet – pre svega po pitanju nacionalnog identiteta. To su veoma važni faktori“.

On je dodao da postoji jasna namera vladajuće koalicije da se jedinstveno izađe na predsedničke izbore, a to znači da će se nastaviti i njihov jedinstven nastup u srpskom parlamentu.

„U tom smislu, postavlja se jasno pitanje – a šta će nam uopšte vanredni parlamentarni izbori“, rekao je Bajatović.

Na pitanje zašto misli da bi kandidatura nekog drugog, a ne Vučića, izazvala nestabilnost, on kaže da bi svaka stranka, naravno, htela da uzme sebi što više vlasti, ali se u ovom momentu treba okrenuti interesima Srbije.

„Možda bi u ime demokratije ili demokratske igre na predsedničkim izborima trebalo da bude neki drugi kandidat, ali šta to znači? To bi nužno dovelo u pitanje finansijske tokove, pa i nestabilnost kursa dinara. Zarad igre demokratije i unutrašnjeg sukoba i frustriranog ispoljavanja raznih nezadovoljstava ponovo bismo bili na pragu nekakve ‘cvetne revolucije’, a vidimo kakvo je dobro donela, kako evropskim državama, tako i arapskim. Nadam se da će ovaj put bombe izostati kao deo uvođenja demokratije. Nije nam potrebna nova ‘cvetna revolucija’ u Srbiji – videli smo rezultate“, kaže Bajatović.

Govoreći o opozicionim kandidatima za predsedničke izbore, on kaže da, koliko vidi, oni imaju dva kandidata.

„Čekaju drugi krug, pa će trgovati. Velika prednost ove vlasti, moram to tako da kažem, jeste kvalitet opozicije u Srbiji“, navodi Bajatović za Sputnjik.

On dodaje da misli da je cilj opozicije u Srbiji da ponudi građanima opciju koja će dovesti do razgradnje političkog integriteta i postignute ekonomske stabilnosti.

„Ako želimo takav način razmišljanja, ako želimo ‘cvetne revolucije’ u Srbiji, to je onda pravi izbor. Mislim da vladajuća koalicija sada sve dobro drži pod kontrolom – a ovo što se nudi građanima kao alternativa, su ‘slatke lizalice’… Mislim da one predstavljaju jednu malo perfidniju političku formu. Za parlamentarne izbore oni očigledno baš ništa ne mogu da dogovore, zato što je poprilično poništen potencijal tih petooktobarskih ideja“, kaže on.

Izvor: www.b92.net