Home Izbori Jeremić: Vučić neće odoleti da se kandiduje

Jeremić: Vučić neće odoleti da se kandiduje

91
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Kragujevac — Verujem da Aleksandar Vučić neće odoleti iskušenju da se kandiduje za predsednika, izjavio je u Kragujevcu bivši šef diplomatije Vuk Jeremić.

Osim toga, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj je naveo da Vučić neće imati hrabrosti da sa njim izađe na TV duel pre prvog kruga predsedničkih izbora, ali će na to biti prinuđen između dva izborna kruga.

”Jedva čekam taj duel sa Aleksandrom Vučićem“, rekao je Jeremić.

On je naveo da su Vučić i on poslednji put TV duel imali 2012. godine, neposredno pre predsedničkih izbora u Srbiji.

”Dosta otvoreno sam mu tada rekao u lice šta mislim o njemu. Podsetiću vas, rekao sam mu: Ne dao Bog da dođete na vlast. Ako se to desi – izdaćete sve, kao što ste izdali Vojislava Šešelja“, rekao je Jeremić.

Takođe, istakao je da Vučić neće odoleti da se kandiduje, „jer njegova kandidatura i eventualna pobeda, koju misli da može da ostvari uz partijsku vojsku, kontrolisanje medija, ucene i širenje straha, predstavlja najkraći put ka okončanju procesa totalnog preuzimanja vlasti u državi“.

Jeremić je istakao da će Vučića u TV duelu između dva izborna kruga pitati da li je i koga izdao, ”a izdao je sve”.

Govoreći o predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, Jeremić je rekao da mu „spočitavaju da se plaši Šešelja i duela sa njim, ali da on ne želi da ulazi u konflikte i duele sa Šešeljem, koji je ucenjen čovek“.

„Šešelj je tragična figura, čovek tragične sudbine i neću da ulazim u to koliko je sam tome doprineo tome da prođe kroz ono što je prošao, ali on je ucenjen čovek, narušenog zdravlja, čija se sudbina nalazi u rukama Aleksandra Vučića – da li biti poslat nazad u Hag uz koga se verovatno nikada ne bi vratio“, rekao je Jeremić.

„Zamislite šta se dešava u njegovoj glavi kada zna da mu sudbina leži u rukama čoveka koji ga je već jednom izdao“, istakao je Jeremić.

Jeremić je upozorio da Srbija nikada nije bila „zagrljena sa organizovanim kriminalom kao što je to danas slučaj“ i to ne samo u Beogradu, gde se to jako dobro videlo u slučaju Savamale.

Pre razgovora u Dečijem pozorištu, kojem je prisustvovalo više stotina građana, Jeremić je otvorio kancelariju za komunikaciju sa građanima u centru Kragujevca i posetio imanje porodice Tošić u selu Čumić.

Politički program Vuka Jeremića svodi se na to da ogoljeno i neskriveno mrzi Aleksandra Vučića zato što je mnogo uspešniji i bolji od njega, navode iz SNS.

Prema rečima potpredsednika GO SNS Milenka Jovanova, Jeremić je ponovo pokazao koliko je mali čovek.

„Umesto da konačno odgovori odakle mu ogromne pare za kampanju, koje već nemilice troši, što cela Srbija vidi, Jeremić faktički legalizuje korupciju, jer je ponovo odbio da kaže ko mu kampanju finansira i šta on tom tajnom finansijeru treba da učini zauzvrat“, navodi se u saopštenju.

„Izbori raskrsnica, uskoro detaljniji program“

Predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je večeras da Srbija ide u pogrešnom i opasnom pravcu, a predsednički izbori su ozbiljna raskrsnica na kojoj jedan od dva puta vodi ka povratku normalnosti u javni prostor i otvaranju nove šanse.

„Od te raskrsnice pred Srbijom postoje samo dva puta, jedan put vodi ka ubrzanoj, potpunoj presonalizaciji vlasti i cementiranju partijske države. Drugi put vodi ka povratku normalnosti u javni prostor i otvaranju nove šanse. Ja kandidujem ovaj drugi put, da zajedničkim naporima pokušamo da izgradimo jednu razvijeniju, pravedniju, bolju Srbiju, na dostojanstven način predstavljenu svetu“, rekao je Jeremić na tribini u Kragujevcu na kojoj je s građanima razgovarao o tome kako Srbiju promeniti na bolje.

Jeremić je ocenio da se Srbija danas nalazi na vrednosnoj raskrsnici, u poziciji da se bira u izuzetno složenom trenutku, u kome se u svetu dešavaju ogromni preokreti.

„Promene su dinamične i od presudnog je značaja razumeti svet i postavljati se prema promenama koje dolaze, jer mali narodi i male zemlje poput nas, sebi ne mogu da dozvole pogrešne izbore“, poručio je Jeremić, uz ocenu da se na predsedničkim izborima bira ne samo budućnost za narednih pet godina nego verovatno za generacije.

On je najavio da u narednih nekoliko dana namerava da pred građane Srbije izađe s detaljnim predsedničkim programom.

„Program će pokrivati ne samo ustavna ovlašćenja predsednika, kao što su spoljna politika, odbrana i bezbednost, već i sva važna državna pitanja, važne stvari koje se nalaze pred građanima kao ozbiljni izazovi. To su ekonomija, vladavina prava, zdravstvo, prosveta, kultura, mediji, slobode i drugo“, rekao je Jeremić.

On je rekao da ga je „sramota koliko nam je loše“ i istakao da je uz hrabar iskorak i podršku građana viziji drugačije Srbije „sve moguće“.

Jeremić je izrazio uverenje da će u Kragujevcu odneti pobedu, ali da mora da pobedi i u celoj Srbiji.

Odgovarajući na pitanje građana kako „suzbiti“ tajkune u Srbiji, Jeremić je rekao da oni rade vrlo blisko sa vlašću.

„Ova vlast je uvela apsolutnu strahovladu u sve sektore društva, ukljčujući i ekonomiju. Ljudi kojima ova vlast može da našteti su tajkuni, imaju zavezane ruke, rade vrlo blisko sa vlašću i zabranjenjeno im je de fakto smrtnom kaznom u poslovnom smislu ako na bilo koji način pomognu, a pogotovo finanasijski bilo kog kandidata opozicije uključujući i mene“, rekao je Jeremić.

On je naveo da se ni jedan tajkun danas u Srbiji zbog Aleksandra Vučića ne usuđuje da donira ni jedan jedini dinar za njegovu kampanju i da su „pod lupom“, pa ako bi ga na bilo koji način podržali bili bi „gotovi“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here