Home Izbori Kovačević: Vučiću je strašno da ponovo bude „oceubica“

Kovačević: Vučiću je strašno da ponovo bude „oceubica“

68
0
Siniša Kovačević - Srbija izbori
Foto: N1

Dramski pisac Siniša Kovačević siguran je da će Aleksandar Vučić biti kandidat vladajuće većine na predsedničkim izborima. Ističe da adresar SNS-a spada na „dva slova“ – Vučića i aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, a da se premijer ovoliko dugo nećka jer mu je strašno da u tako kratkom intervalu ponovo bude „oceubica“.

Dramski pisac Siniša Kovačević siguran je da će Aleksandar Vučić biti kandidat vladajuće većine na predsedničkim izborima. Ističe da adresar SNS-a spada na „dva slova“ – Vučića i aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, a da se premijer ovoliko dugo nećka jer mu je strašno da u tako kratkom intervalu ponovo bude „oceubica“.

„Notorna je činjenica je da je Tomislav Nikolić osnivač te stranke. Ako se sećate, izašavši iz radikala on je nekoliko nedelja čekao neodlučnog Vučića. S Vučićeve tačke gledišta bilo bi strašno da u tako kratkom intervalu bude oceubica, mislim da ga to mori“, rekao je Kovačević gostujući u Novom danu.

On dodaje da su ustavna ovlašćena predsednika svedena na nivo engleske kraljice, a da Vučić s druge strane, ima potrebe za sve više i više vlasti za razliku od Nikolića koji se držao svojih ovlašćenja.

„Možda se Tomina ambicija završila na tome da dobije master, sazida crkva, hacijendu u rodnom selu. A možda mu Vučić nije dao“, kaže Kovačević.

Upitan šta misli o mogućnosti da se kandiduju i Vučić i Nikolić, Kovačević odgovara da je sve moguće u zemlji čije je ime „apsurdistan“.

Na prvim višestranačkim izborima bilo nekoliko desetina kandidata. Bio je jedan beskrajno simpatičan Šećerovski. Obzirom da to jako odgovara SNS, a nemojte prenebreći da je Vučić inteligentan i veoma perfidan, imaćete ženu s bradom, čoveka labuda i ostale cirkuske atrakcije.
„Na kraju krajeva, ovo je retorsko pitanje, koga biste vi iz tog neverovatnog spiska SNS giganata postavili za kandidata? Koga god da prozovete taj intelektualni kapacitet vas fascinira. Sa kim da idete u Kinu, kada je tamo za plagijat kazna sedam godina zatvora? Ne možete da napravite delegaciju za Kinu“, opisuje Kovačević vladajuću stranku.

Kada je u pitanju kandidatura Vuka Jeremića za predsednika države, Kovačević kaže da protiv Jeremića nema ništa, ali ima moralono pitanje.

„Ako imate nameru da budete gradonačelnik Valjeva potrebno je da zadovoljite dve stvari – da budete Valjevac i živite u Valjevu. Tu vrstu političke ambicije koja je ogromna ja podržavam, ali ne podržavam činjenicu da on nije bio ovde. Da biste bili predsednik otadžbine to mora biti prva i jedina stvar, ne može biti alibi. Sada mesto na Andrićevom vencu treba da bude utešna nagrada za stolicu koju je uzeo Portugalac“, objašnjava Kovačević aludirajući na kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

On dodaje da u politici morate imati hiljadu odgovora na hiljadu pitanja i ističe da ne zna da li će Jeremić imati odgovor na pitanje – odakle novac.

„Zašto je sadašnji predsednik toliko radnjiv? Zato što nema odgovore na pitanja. Politika ne može bez novca, ne treba mistifikovati to, samo treba znati porekla novca“, smatra Kovačević.

Pre nego što je zaštitnik građana Saša Janković objavio da će se kandidovati za predsednika u javnosti se pojavio apel koji su potpisali intelektualci i javne ličnosti tražeći od njega upravo da to i učini. Siniša Kovačević kaže da mu je nuđeno da potpiše taj apel, ali je on odbio.

„Malo je moja krštenica žuća nego što bi trebalo da zato što mi je neko simpatičan ili zato što dobro radi svoj posao stanem uz njega. Moram da čujem i program. Dopada mi se kako ombudsman radi svoj posao, dopada mi se ta njegova kičmenost, nikada nije ustuknuo nad notornom moći. Ukoliko u svojim programskim načelima bude izložio da će jednako biti predsednik i nas koji budućnost ne vidimo u EU, grobnici malih naroda, onda će imati i moju podršku“, objašnjava Kovačević.

On predlaže da na sledećim izborima svi građani budu kandidati, a da pobedi onaj ko bude imao samo dva glasa.

„To bi bio najdemokratskiji izbor“, ističe gost Novog dana.

„Ćerko, vrati ministrima telegrame saučešća“

Siniša Kovačević je putem Tvitera ćerki Kalini poručio da Kovačevići nisu dugog veka i da vrati sve telegrame saučešća ako budu stigli od predsednika, premijera ili ministara, koji god da su.

Ovakav svoj potez Kovačević objašnjava time što se ti telegrami šalju medijima da ih objave, a ne „ucveljenoj udovici“.

„Takvi ljudi, koji su zahvaljujući istorijskoj šali došli na vlast, oni uručuju telegrame a ne znaju ko ste. Ti telegrami su se pretvorili u politički marketing. Kao one degutantne čestitke, bacanje bundeve s ramena u Leskovcu i prva vest u dnevniku – Vučićeva čestitka“, objašnjava gost Novog dana.

Upitan po čemu će pamtiti bivšeg ministra kulture Ivana Tasovca, odgovara – ni po čemu i dodaje da će se truditi da ga zaboravi.

Govoreći o velikoj razlici u moći između SNS i opozicionih partija. Kovačević kaže da je situacija takva jer SNS u svojoj ruci drži i nož i pogaču. Dodaje da nije teško imati moć kada kontrolišete medije.

„Vi ste jedina televizija na kojoj mogu da gostujem, godinama nisam bio nigde, niti bih sa nekom radošću išao negde. Kada kontrolišete sve elektronske i većinu štampanih medija, vi se odjednom u tom čarobnom mikrokosmosu osećate se moćno, nepobedivo, a niste svesni da je to mehur od sapunice“, smatra Kovačević.

Ponavlja svoju ranije iznetu ideju da treba zabraniti učlanjivanje u političke stranke, jednako kao i iščlanjivanje iz njih, u periodu od najmanje šest meseci posle izbora. Takođe, predlaže da se „ljudima koji tuđi anus ponosno nose kao kapu na glavi“ zabrani da budu vlasnici televizija.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here