Home Saopštenja Napad na Inicijativu mladih direktna posledica delovanja SNS i Aleksandra Vučića

Napad na Inicijativu mladih direktna posledica delovanja SNS i Aleksandra Vučića

172
0
SDS logo - Srbija izbori
Foto: www.dnevnik.rs

Napad na kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava direktna je posledica delovanja i javnog govora premijera Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Hajka koju je započela Srpska napredna stranka, praćena izmišljotinama, medijskim linčom i premijerovim preuzimanjem uloge tužioca stvorila je atmosferu u kojoj je napad na Inicijativu prihvatljiv.

Najoštrije osuđujemo ovakvo nasilje, kao i sve poteze koji su doveli do njega. Umesto da premijer Vučić i ministar Stefanović rade svoj posao, oni su svesno stvorili atmosferu u kojoj se novi napad na Inicijativu mladih desio.

Za vreme svog gostovanja na TV Pink premijer je crtao metu na ljudima iz Inicijative etiketirajući ih kao strane plaćenike, što je nedopustivo.TV Pink je, kao i dnevni list Informer, samo jedan od nekoliko medija koji, pod dirigentskom palicom vladajućeg režima, konstantno iznose neistine o svakom ko se drzne da jasno i javno kaže da se ne slaže sa premijerom i njegovom politikom. Takvim postupcima, permanentno se crta meta političkim neistomišljenicima, kao i organizacijama civilnog drzštva, što izaziva dogadjaje koji se ovih dana dešavaju. Organizacije civilnog društva jesu tekovina civilizovanog sveta, a izgleda da u Srbiji, u 21. veku, one smetaju vladajućem režimu, koji očigedno za cilj ima njihovu marginalizaciju i krminalizaciju, što je nedopustivo.

U civilizovanom društvu, ratni zločinci ne dobijaju prostor od strane vladajuće stranke kako bi negirali zločin i sopstvenu krivicu krijući se iza tobože patriotizma. U civilizovanom društvu ratnih zločina treba da se stidimo. Činjenica je da odnos prema ratnim zločinima definiše i odnos prema evropskoj budućnosti Srbije.

Naše organizacije ne prihvataju ovakvu politiku i protiv nje će se uvek boriti. Zahtevamo od nadležnih da privedu pravdi vinovnike napada u najkraćem roku i pokažu efikasnost. U suprotnom odgovornost za dalje incidente kojih može da bude snosiće i oni.

Politika koja veliča ratne zločince nije naša politika i nije dobrodošla u Srbiji. Politika koja one koji se usude da kažu šta misle o ratnim zločincima pod protekcijom SNS naziva fašistima nije dobrodošla u Srbiji. Ta i takva politika jednom nas je odvela u krvoproliće. Nećemo to dozvoliti ponovo!

Potpisnici saopštenja:
Socijaldemokratska stranka (SDS)
Demokratska omladina (DS)
Socijaldemokratska omladina (SDU)
Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV)
Forum mladih Nove stranke (Nova)
Asocijacija mladih SDA Sandžaka (SDA)
Građanske inicijative
AS centar
Centar za mir i međukulturni dijalog

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here