Home Beograd Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podržala Sašu Jankovića

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podržala Sašu Jankovića

160
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/FoNet/Zoran Mrđa

Beograd — Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podržala je zaštitnika građana Srbije Sašu Jankovića u nameri da se kandiduje za predsednika Srbije.

„Ukoliko želimo da živimo u demokratskom društvu, potrebno je uspostaviti funkcionalne demokratske institucije, vladavinu prava i pravnu državu, nasuprot vladavini javnih funkcionera koji sebe postavljaju iznad zakona, a deluju mimo zakona“, navodi se u saopštenju.

„Saša Janković je svojim radom pokazao da poštuje ova načela, i zbog toga ga podržavamo u kandidaturi za predsednika Srbije“, dodali su oni.

Inicijativa ističe da je Janković stao u odbranu prava, sloboda i dostojanstva građana, i da je tražio način da se sistemski isprave nepravilnosti u funkcionisanju izvršnih i upravnih organa vlasti.

„Podsećamo da je Zaštitnik građana utvrdio i s razlogom obelodanio javnosti da je beogradska policija saučestvovala i stala na stranu kriminalne grupe koja je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, lišila slobode i ugrozila bezbednost građana i srušila objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali“, piše u saopštenju.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ je navela da bi Janković na mestu predsednika Srbije doprineo razvoju demokratskog društva u kojem se poštuju slobode i prava građana, kao i sprečavanju samovolje i instrumentalizacije institucija sistema u korist ljudi bliskih vlasti.

„Od njega očekujemo i da sprovodi politiku koja u prvi plan stavlja interese svih građana, a pogotovo građana koji su u nezavidnom materijalnom položaju, nasuprot interesa postojeće ekonomsko-političke elite“, ukazuje se u saopštenju.

Ocenjuje se da je preduslov za poboljšanje života u Srbiji da se znatno smanje ekonomske nejednakosti u društvu, ojačaju i zaštite socio-ekonomska i radnička prava, spreči dalja privatizacija javnih resursa, a uveća skup javnih dobara dostupnih svima.

„Između ostalog, to podrazumeva da se ponovo uspostavi kvalitetno i svima dostupno zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita. To podrazumeva i da se ispravi nepravda koja je privatizacijama i kriminalnim radnjama naneta radnicima. To znači i da pravi kriminalci koji imaju potporu države moraju završiti u zatvoru, a da se mora zaustaviti politika kojom se sve privatizuje, gura na tržište, deli građane na one koji žive u luksuzu i one koji nemaju ništa“, piše u saopštenju.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here